Linkovi

California – Posebne tablice zbog vožnje pod uticajem alkohola!?


Vožnja pod uticajem alkohola je često uzrok fatalnih saobraćajnih udesa. U nastojanju da takvu opasnost smanje u Californiji razmišljaju o posebnom obilježavanju automobila vozača koji su uhvaćeni da voze pod dejstvom alkohola.

Pomislio sam da bi ova bila perfektne, kaže član parlamenta Californije Ray Haynes, pokazujući jedno rješenje crvene tablice.

Svaki vozač u Californiji osudjen da je vozio pod uticajejm alkohola trebao bi na vozilo staviti takvu tablicu najmanje na dvije godine.

Ray Haynes, zastupnik u parlamentu Californije:
Mislim da je to fer jer najveći problem je da su pijani vozači smrtonosno oružje unutar svojih vozila. I, ljudi treba da poduzmu mjere da se zaštite.

Nastojanja zastupnika Haynesa ukazuju na otrežnjujuću realnost u Kaliforniji. Uprkos prijetnji suspendiranja dozvola, zatvorskim i velikim novčanim kaznama, analize iz Ureda za motorna vozila pokazuju da je alkohol umješan u 36 posto smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama. Što je 6 posto više nego prije deset godina.

Dee Pettway, majka žrtve:
Ja ove tablice čuvam kao uspomenu na moju kćerku.

Dee Pettway je kćerku Sharmy izgubila zbog pijanog vozača.

Dee Pettway, majka žrtve:
Mi obilježimo one koji napastvuju djecu, želimo znati gdje žive. Zašto ne bi one koji voze pod uticajem alkohola.

Medjutim, psiholog na Univerzitetu California, Jasica Treacy upozorava da javno izlaganje sramu nema mjesta u odnosu prema javnosti, jer utiče na ljude da se nastave tako ponašati, jer osjećaju da nema izlaza.

SOT Jasica Treacy, UC:
Ono što želimo kao mjeru prema gradjanima jeste da se osjećaju odgovornim za svoje ponašanje, ali, takodjer, da mogu izmjeniti to ponašanje i postati bolja osoba.

Oponenti, takodjer, kažu da crvene tablice nisu fer prema drugima u istom domaćinstvu koji treba da voze taj automobil.

Medju onima koji su optuženi za vožnju pod uticajem alkohola ideja nije popularna.

Victoria Phipps, optužena za vožnju pod uticajem alkohola:
Ne bih željela da moje vozilo bude označeno. To je kao stvaranje stereotipa prema nekome. Kada neko vidi takvu tablicu automatski može podrazumjevati stvari o toj osobi koje možda nisu istina.

Ako se vlast u Californiji odluči za ovu mjeru, mnoge će tablice pocrveniti. Šta mislite koliko bi tablica pocrvenilo u BiH?

XS
SM
MD
LG