Linkovi

Rosemary di Carlo: Obaveze Beograda prema Haškom tribunalu ostaju nepromenjene«SAD snažno podržavaju rad Haškog suda i nadaju se da će vlasti u Srbiji biti spremne da izruče generala Mladića tribunalu» izjavila je u Washington u Rosemary di Carlo, zamjenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Ona je na brifingu u State Departmentu takodje govorila o sertifikaciji američke bilateralne pomoći SCG, problemu Kosova i predstojećem referendumu o crnogorskoj nezavisnosti.

Na pitanje kako vidi saradnju Beograda sa Haškim sudom u svjetlu novih okolnosti, poslije smrti Slobodana Miloševića, Rosemary di Carlo kaže da obaveze Srbije i Crne Gore ostaju nepromjenjene.

"Nadamo se da će srpske vlasti biti spremne da izruče generala Mladića Hagu. Premijer Koštunica i predsjednik Tadić su u više navrata rekli da su posvećeni tome. Znamo da je to teško pitanje, i posebno je teško poslije smrti Miloševića, ali je izuzetno važno da se to poglavlje u istoriji Srbije i Crne Gore zatvori. Dobili smo uvjeravanja da rade na tom pitanju i vjerujemo im. Mi ćemo morati da vidimo šta ćemo uraditi. Znate da EU razmatra mogućnost obustave pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. SAD moraju da razmotre pitanje sertifikacije pomoći Srbiji do 31. maja i potrebno je da konstatujemo da SCG u potpunosti saradjuje sa Haškim sudom. Ako to ne bude slučaj, moraćemo da zadržimo oko 10% tih sredstava koje smo odvojili za centralnu vladu.» rekla je Rosemary di Carlo, i dodala da u punu saradnju spada izručenje Ratka Mladića.

Ona je takodje rekla da Washington u ovom trenutku ne razmišlja o uvodjenju bilo kakvih dodatnih mjera protiv Srbije.

«Prema tekstu zakona, pomoć Srbiji je uslovljena punom saradnjom uključujući i izručenje Mladića, i biće potrebno da procjenimo specifično šta su vlasti Srbije učinile do tog datuma. Mi smo snažno naglašavali proteklih 6 meseci da očekujemo da se Mladić preda Hagu 2006. godine», kaže Rozmari Dikarlo.

Rješenje za Kosovo do kraja godine

Govoreći o pitanju rješavanja statusa Kosova, za koje se SAD nadaju da će biti rješeno do kraja ove godine, Rosemary di Carlo je ukazala da su srpska i albanska strana već imale dva produktivna sastanka o decentralizaciji na Kosovu, i našle odredjene zajedničke tačke.

«Decentralizacija nije samo pitanje bolje lokalne uprave, već je riječ o omogućivanju manjinama da imaju svoj glas u vladi, a to je nešto što se nadamo da će ovaj plan ostvariti. Potrebno je da se narednih mjeseci riješi još niz pitanja, ali ako dvije strane nastave da se angažuju tako konstruktivno kao do sada, mi se nadamo da će dogovoreno rješenje biti moguće» istakla je Rosemary di Carlo.

Stav je Washingotna da Kosovo mora da ostane multieetničko, i ne smije doći do egzodusa Srba, a njihova prava moraju da budu zaštićena, napominje predstavnica Stejt Departmenta. Bilo kakvo rješenje kosovskog statusa mora da poveća stabilnost regiona, a nasilje u procesu neće biti tolerisano. Više puta smo ponovili da oni koji zagovaraju nasilje neće imati mjesta za pregovaračkim stolom. Kada proces počne, on se neće prekidati, status quo nije prihvatljiv i sve se strane slažu sa tim.

«U slučaju kosovske nezavisnosti, mi ne podržavamo eventualno ujedinjenje Kosova sa bilo kojom drugom zemljom ili dijelom druge zemlje» ponovila je stav administracije Rosemary di Carlo.

Ona je posebno podvukla da Wshington narod SCG vidi ka partnera i člana evroatlantskih institucija, gde je njegova budućnost. Put ka EU i NATO-u je izuzetno važan, podvukla je zamjenica pomoćnika državnog sekretara.

Kada je riječ o crnogorskom referendumu, Rosemary di Carlo kaže da su, što se Washingtona tiče, pravila koja je definisala EU jasna i da je podrška 55% odsto izašlih birača - prag za priznavanje rezultata referenduma.

«Bez obzira na ishod referenduma, jasno je da će Srbija i Crna Gora morati da njeguju dobre i bliske odnose», istakla je Rosemary di Carlo.

XS
SM
MD
LG