Linkovi

BiH ohrabrena SCG upozorena


Bosna i Hercegovina je danas ohrabrena, Srbija i Crna Gora upozorena- najkraći je sadržaj današnjeg ministarskog skupa u Briselu. Tako se ohrabruje proces pregovora zemlje sa EU, i poziva nova vlada RS da učestvoje u reformama- policije, javnog servisa i ostvarenju pune saradnje sa Hagom. Posebno se pozdravlja dogovor o ustavnim reformama, kao put ka stvaranju moderne evropske države.

Za razliku od "zajedničkog koša" kako je na prethodnom ministarskom sastanku tretirana saradnja BiH sa Hagom, uz onu kakvu je ostvarivao, ili ne, zvanični Beograd, sada su ministri bili precizniji - na bh adresu su uputili poruke ohrabrenja, na adresu vlaed u Beogradu ponovljeno upozorenje. Sam visoki predstavnik EU, Javier Solana je sa neskrivenim zadovoljstvom komentarisao ostvareni sporazum bh političkih stranaka o ustavnim reformama.

"Želim da kažem da je tokom vikenda postignut sporazum o ustavnim reformama u BiH, što je, prema mojem mišljenju, veoma dobar razvoj stvari. To će stvoriti od BiH funkcionalniju i operativniju državu i omogućiće efikasniji način djelovanja njene vlade. Vrlo smo zadovoljni ovakvim razvojem prilika".

Ministri su danas pozvali novu vlast u RS da da svoj doprinos uspješnom toku pregovora zemlje sa Briselom, a sve aktere na terenu da dovrše započeto- saradnju sa Hagom, policijske reforme, implementaciju svih uredbi vezanih za funkcionisanje javnog servisa i konačno, pomognu da BiH postane efikasna, moderna država.

Zvaničnom Beogradu je danas poručeno da, nakon smrti Slobodana Milossevića, Srbija može računati na evropsku budućnost ali, prije toga, mora ispoštovati uslove i rokove - izostanak hapšenja Ratka Mladića do početka aprila će je, gotovo sigurno, dovesti do stavljanja pregovora "na čekanje na neodredjeno vrijeme".

XS
SM
MD
LG