Linkovi

Zvanično okončano sudjenje Slobodanu Miloševiću


Danas je i zvanično okončano sudjenje Slobodanu Miloševiću, koji je 11. marta umro u ćeliji zatvora Scheveningen, pred samu završnicu sudjenja po optužbi za genocid u BiH i zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu.

Nakon što je nekadašnji jugoslavenski i srpski predsjednik, Sobodan Milošević, umro 11. marta u ćeliji haškog pritvora, danas su sudije Tribunala i zvanično zaključili sudski proces protiv njega.

Tom je prilikom izraženo žaljenje što je prerana smrt lišila samog Miloševića, ali i sve ostale "zainteresirane strane" presude o navodima koji su protiv nega izneseni u optužnici.

Tokom iznimno kratkog današnjeg zasjedanja, Sudsko vijeće se zahvalilo svima koji su učestvovali u ovom "dugom i teškom" sudjenju koje je trajalo duže od četiri godine. Riječ je o tužiocima, braniteljima koje je postavio Sud, kao i o brojnim svjedocima koji su se pojavljivali pred Sudom u funkciji odbrane ili optužbe. Sudjenje Slobodanu Miloševiću je počelo 12. februara 2002. godiine i planiralo se da se sudski proces okonča u nekoliko narednih sedmica.

Tek treba očekivati posljedice smrti Miloševića od, kako tvrde nalazi obdukcije holandskih ljekara, srčanog udara, te nedavnog samoubistva Milana Babića u drugoj od ćelija haškog pritvora- jedna od prvih je izjava Milana Martića, takodje optuženog pred Haškim tribunalom, da ne može nastaviti sa sudskim procesom jer je u "strašnom šoku" nakon smrti dva čovjeka koje je, kako kaže, "izuzetno dobro poznavao i i za koje je bio emotivno vezan", iako je Babić svjedočio u procesu protiv njega. Martićev branitelj je javno iskazao zabrinutost za život svoga klijenta jer su, po njegovoj ocjeni, "najznačajniji svjedok protiv Martića i najznačajniji haški optuženik" umrli u pritvoru pod, kako tvrdi, "nerazjašnjenim okolnostima".

XS
SM
MD
LG