Linkovi

Reakcije u Republici Srpskoj na smrt S. Miloševića


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić izjavio je da se smrću Slobodana Miloševića završava jedna epoha. Zvaničnici i građani Republike Srpske smatraju da će smrt Slobodana Miloševića ostaviti traga i na zbivanja u BiH.

Više desetina građana i danas je kao i prethodna dva dana u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i još nekim mjestima Republike Srpske zapalilo svijeće i položilo cvijeće povodom smrti Slobodana Miloševića. U pojedinim mjestima su se pojavili i plakati u znak podrške politici bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je ocijenio da je Slobodan Milošević bio grandiozna politička veličina ovih prostora i vremena.

«Sa političke i javne scene je otišla jedna istorijska ličnost, osporavana, kuđena, hvaljena...i završena je, definitivno, jedna epoha. Ono što nije završeno je sudski proces. Ta činjenica će ostaviti posljedice po ostale sudske procese, i u svakom slučaju, nećemo dobiti odgovor Haškog tribunala, odnosno, suda o krivici ili ne.»

Potpredsjednik SNSD-a, Krstan Simić smatra da će smrt Slobodana Miloševića, prije svega, dovesti do radikalizacije prilika u Srbiji ali da će posredno uticati i na zbivanja u Bosni i Hercegovini, posebno na postupak koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

«Zastupnički tim B i H je polagao velike nade u završetak procesa gospodinu Miloševiću i osuđujuću presudu za genocid što će sad izostati a bilo je izvjesno da to djelo nije dokazano u izlaganju Tužilaštva.»

Predsjednik Srpske radikalne stranke, Milanko Mihajlica je ocijenio da će smrt Slobodana Miloševića osjetnije uzdrmati rad Haškog tribunala i pojačati, kako je rekao, ionako poljuljano povjerenje građana Republike Srpske i Srbije u njegovu nepristrasnost i nepolitičnost.

XS
SM
MD
LG