Linkovi

Indija i Sjedinjene Države postigli sporazum o nuklearnoj kooperaciji


Indija i Sjedinjene Države su, nakon višemjesečnih pregovora, postigli finalni sporazum o nuklearnoj kooperaciji. Indijski premijer Manmohan Singh i predsjednik Bush su o tome izvjestili jutros na zajedničkoj press konferenciji nakon razgovora u New Delhiju. Omer Vatrić, iz Glasa Amerike u Washingtonu izvještava o detaljima tog istorijskog sporazuma, koji ima svoje protivnike u Kongresu, i problemima sa kojima se predsjendik Bush susreće na ovom putu na kojem pored Indije i neočekivane posjete Afghanistanu, treba da posjeti i Pakistan.

U Washingtonu, visoki zvaničnici administracije novi sporazum o civilnoj nuklearnoj suradnji Sjedinjenih Država i Indije smatraju ključnim korakom naprijed u kontroli proliferacije nuklearne tehnologije. Glavni američki pregovarač, Nicholas Burns kaže da će to biti prvi put da Indija otvara vrata svojih civilnih nuklearnih reaktora i pratećih postrojenja za inspektore Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

Put predsjednika Busha u Južnu Aziju, obilježen je, dakle, istorijskim sporazumom, ali i protestima i nasiljem.

Nakon intenzivnih pregovora, predsjednik Bush i indijski premijer su se složili o nuklearnom planu koji će Indiji omogućiti korištenje američke nuklearne tehnologije, dok se Indija složila da razdvoji civilni i vojni nuklearni program.

Predsjednik Bush je jutros rekao da je sporazum dobar za Ameriku.

George W. Bush:
Ovisnost od fosilnih goriva, posebno u vremenima nestašice, uzrokuje rast cijena u obje zemlje i u našem je interesu da dijelimo tehnologiju.

Sporazum, medjutim, tek treba da potvrdi američki Kongeres u kojem ima i onih koji se protive jer Indija nije podpisnica Medjunarodnog sporazuma o neširenju nuklearne tehnologije. Takodjer se očekuju i reakcije UN-a.

U medjuvremenu je predsjednik potvrdio da je najmanje jedan amerikanac, diplomata na službi u inostranstvu, ubijen u eksploziji automobila bombe ispred američkog konzulata u Karačiju u Pakistanu. Najmanje pet ljudi je ubijeno, a 46 povrjedjeno u toj eksploziji.

Predsjednik je rekao da neće odustati od posjete Pakistanu.

George W. Bush:
Teroristi i ubice neće me spriječiti da odem u Pakistan.

Pakistan je ključni američki saveznik u borbi protiv terorizma, i to će bez sumnje biti jedan od ključnih tema razgovora predsjednika Bush i Musharafa kada se sretnu za dva dana.

XS
SM
MD
LG