Linkovi

Winchesterke se sele iz Amerike


Fabrika u saveznoj državi Connecticut koja proizvodi popularnu Winchesterku, za koju kažu da je puška koja je osvojila zapad, će se u martu ove godine zatvoriti. Ova će kompanija nastaviti sa poslovanjem i proizvodnjom ali u inostranstvu što je nepopularan trend i inače velikih američkih proizvodjača:

Fabrika Winchester u New Haven-u u Connecticut-u je negada upošljavala hiljade ljudi. Ali nakon smanjene prodaje ostalo je samo oko 200 radnika. Prodaja je smanjena za jednu trećinu u odnosu na period od prije tri godine. U martu će i ostatak radnika, nakon zatvaranja fabrike, ostati bez posla. To će sa sobom odnijeti i jedan dio američke istorije. Pioniri koji su u devetnaestom vijeku osvajali nove teritorije su sa sobom nosili ovu pušku.

Philip Schreier:
Winchesterka je simbol američke industrije vatrenog oružja, njenog razvoja i proizvodnje. Činjenica da se fabrika u New Haven-u zatvara predstavlja odlazak jednog dijela naše istorije iz New Haven-a.

Ova je puška prvi put proizvedena 1866. godine, i bila je revolucionarno otkriće u industriji vatrenog oružja jer to bila prva bezbjedna upotreba metaka iz magazina.

Philip Schreier:
Tako da se iz te puške može brzo pucati. Tadašnje vatreno oružje funkcionisalo je na principu kugle i baruta, što je iziskivalo dosta vremena, a puška je mogla samo jednom opaliti.

Američki predsjednik Theodore Roosavelt je bio ljubitelj Winchesterke i koristio ih nekoliko na afričkom safariju na koji je išao 1909. godine. Istoričari kažu da je upravo to poboljšalo prodaju.

Poslije se ova puška pojavljivala u hollywood-skim westernima, uključujući i film po imenu Winchester 73 iz 1950-te godine i televizijskoj seriji The Rifleman. Bila je to najdraža puška doajena kaubojskih filmova Johna Wayne-a.

Kolekcionare već dugo vremena privlače komemorativne i puške specijalnih izdanja, a lovci i dalje love sa istom winchesterkom koja se prenosi generacijama.

Philip Schreier:
Winchester oružje neće nestati. Isto oružje će se i dalje proizvoditi kao što se proizvodi već stoljećima, ali u Belgiji, Portugalu, Japanu...

Ali na žalost, one na kojima piše Made in USA, više se neće proizvoditi.

XS
SM
MD
LG