Linkovi

Predsjednik Bush u iznenadnoj posjeti Afghanistanu


Predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush se našao u iznenadnoj posjeti Afghanistanu, u okviru najavljene posjete Pakistanu i Indiji. Govoreći u Kabulu, on je t om prilikom naglasio da su Sjedinjene Države, Afghanistan i Pakistan zajedno, kao partneri i saveznici u borbi protiv terorizma. U isto vrijeme u Washingonu potpredsjednik Dick Cheney je rekao da administracija predsjednika Busha i dalje sa optimizmom gleda na uspjeh u Iraku i skoro stvaranje stabilne vlada Iraka.

U svojoj iznenadnoj i prvoj posjeti Afghanistanu, u pratnji prve dame Laure Bush i državnog sekretara, Condoleezze Rice, u susretu sa afghanistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem, predsjednik Bush je rekao da su Sjedinjene Države posvećene obnovi Afghanistana i uvjerene da će terorista Osama bin Laden biti priveden pravdi. Govoreći na pres konfereneciji zajedno sa Karzaiem, predsjednik Bush je rekao da su snage tri zemlje – Amerike, Afghanistana i Pakistana u lovu na Osamu bin Ladena i druge članove terorističke mreže al-Qaida. Američki predsjednik je odlučno rekao da će, Osama bin Laden, kojeg Sjedinjene Države smatarju odgvornim za terorističke napade 11. septembra 2001. godine, biti uhapšen.

Nakon iznendane petosatne posjete Kabulu, predsjednk Bush je otputovao u Indiju u okviru planiranog puta u tu zemlju i Pakistan.

U medjuvremenu u Iraku je lokalna policija izvjestila o novom nasilju i pogibiji više od 23 osobe i najmanje 35 ranjenih u bombaškom napadu u Bagdadu. Današnji napadi su usljedili nakon jučerašnjih još krvavijih u kojima je u seriji ekpslozija ubijeno 68 ljudi u Bagdadu. Uprkos pojačanom nasilju, viši irački zvaničnici tvrde da nema trenutne prijetnje od civilnog rata tragom bombaškog napada 22 februara na džamiju u Samarri, jedno od najsvetijih mijesta muslimana šiita. Da bi zaustavili nasilje, i kako kažu zaštitili gradjane i očuvali džamije, iračke vlasti su na ulice Bagdada rasporedili tenkove.

Komentirajući najnovije krvoproliće u Iraku, predsjednik Bush je rekao da iračani i njihovi lideri moraju izabratui izmedju haosa i jedinstva, te da on vjeruje da će iračani izabrati ujedinjene, u čemu će im Sjedinjene Države pomoći.

Optimizam administracije za uspjeh u Iraku iskazao je u Washingtonu i potpredsjednik Dick Cheney:
<Iračani su iskazali vlastitu želju za slobodom glasajući tri puta za godinu dana na slobodnim izborima i mi ostajemo optimisti da će iračke političke frakcije zajedno raditi na formiranju stabilne, održive predstavničke vlade.>

Gospodin Cheney je rekao da očekuje šire reforme na Srednjem Istoku inspirirane demokratizacijom Iraka.

XS
SM
MD
LG