Linkovi

Skupovi podrske tuzbi protiv SiCG sirom BiH


Mirni skupovi podrške tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu održani su danas u Sarajevu, Zenici,Travniku, Tuzli, Mostaru , Goraždu I Cazinu, u organizaciji boračkih udruženja .

Pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, pomenuti process počinje u ponedjeljak, 27 januara. Na sarajevskom je skupu istaknuto da je to prilika da se još jednom ukaže na važnost istine i pravde, istaknu činjenice,koje, kako je rečeno, govore da je u BiH živote izgubilo oko 200 hiljada ljudi, da je svoje domove moralo napustiti milion i 200 hiljada stanovnika ove zemlje, da je kroz više od 600 logora prošlo oko 300 hiljada ljudi, da je silovano blizu 30 hiljada žena, da je porušeno više od 1.000 vjerskih objekata, da je u svega nekoliko dana jula '95. u Srebrenici ubijeno oko 10.000 Bošnjaka, a da su glavni krivci za ove zločine,Ratko Mladić I Radovan Karadžić, još uvijek na slobodi.

Na skupu nisu govorili političari, već mladi ljudi, koji su u vremenu rata u BiH, izgubili roditelje.U svojim govorima istakli su da traže samo istinu I pravdu, ističući da mržnji I osveti nema mjesta.j utros su autobusom iz Sarajeva u Haag otputovale članice nekoliko bosanskohercegovačkih udruženja, među njima najviše Srebreničanki. One će u ponedjeljak ispred Međunarodnog suda pravde u Haagu , također pružiti podršku tužbi BiH protiv SiCG!

XS
SM
MD
LG