Linkovi

U Beču počeli pregovori o statusu Kosova


Predsjedavajući dvodnevnih razgovora, zamjenik izaslanika generalnog sekretara UN za Kosovo Alber Roan ocijenio je da je prvi dan razgovora protekao u dobroj i konstruktivnoj klimi.

Roan je potvrdio da će razgovori biti nastavljeni u utorak. Kako je ranije najavljeno, skup bi trebalo da bude nastavljen razgovorom o transferu nadležnosti u oblasti policije, pravosuđa i javnih potreba, kao i o državnim preduzećima.

Prvi dan razgovora delegacija Beograda i Prištine o statusu Kosova, u Beču, nije doprinio postizanju cilja - da se dvije delegacije približe kompromisnoj formuli
decentralizacije, saopštili su izvori iz srpske delegacije.

Prvi dio razgovora odnosio se na opšti pristup pitanju decentralizacije i tom prilikom došle su do izražaja razlike u stavovima.

Srpski izvori rekli su da je delegacija Beograda dobila konačnu albansku platformu za decentralizaciju i ocijenili da je riječ o apstraktnom programu, nerealnom za primjenu. Srpska delegacija je branila svoje viđenje decentralizacije, kao suštinske autonomije za srpsku zajednicu na Kosovu.

Drugi dio prvog dana sastanka protekao je u razgovorima o nadležnostima u zdravstvu, obrazovanju i kulturi. Albanska strana izložila je koncept koji, kako je ocijenila srpska strana, predstavlja minimalni program i ne daje Srbima ono što im treba, a to je puna autonomija u organizovanju sopstvenog zdavstva, kulturnih delatnosti i obrazovanja. Srpska delegacija je, u razgovoru, zastupala stanovište o potrebi uvodjenja kulturne autonomije.

Šef delegacije Prištine na pregovorima o Kosovu koji su počeli danas u Beču, Ljutfi Haziri, izjavio je da će iz razgovora "sigurno" proisteći nezavisnost Kosova koja je trenutno pod upravom UN. "Mi ćemo sarađivati", istakao je Haziri pri ulasku u bečku palatu "Daun Kinski". On je naglasio da je delegacija Prištine zainteresovana da se status Kosova što prije riješi.

XS
SM
MD
LG