Linkovi

Vjerska tolerancija i sloboda govora


Novinarka Glasa Amerike Kathie Scarrah prenosi neka reagiranja iz Sjedinjenih Država na prosvjede i karikature koje je prvobitno objavio danski list.

Profesor Akbar Ahmed sa Univerziteta American u Washington DC-u kaže da prosvjedi u muslimanskom svijetu odražavaju napetosti između vjerske tolerancije i slobode govora.

”U određenom smislu, vidimo pritisak muslimana, koji se ne može negirati, a s druge strane stamene principe slobode i izražavanja na Zapadu. Ove dvije stvari se sukobljavaju. Bili ste svjedoci slične situacije prije nekoliko decenija kada su muslimanski prosvjedi izbili zbog Satanskih stihova Salmana Ruždja. U osnovi, ovo je odraz i eho iste vrste krize gdje su dvije kulture u sukobu, gdje u određenom smislu ne razumiju osjetljivost jedna druge. Muslimani trebaju biti osjetljivi na funkcioniranje Zapada, a Zapad mora razumjeti kako muslimani reagiraju na izopačavanje božanskog.“

Karikature su prouzročile strahovanja da će doći do otimanja većeg broja građana iz zapadnih zemalja na palestinskim teritorijama i bojkotiranja danskih prozivoda u dijelovima Srednjeg Istoka.

Mi smatramo da su ove karikature uvredljive- kazao je glasnogovornik State Departmanata Sean McCormack i razumijemo zbog čega ih ostali mogu smatrtai uvredljivim. Pozivamo na toleranciju i razumijevanje. Međutim, medijske organizacije će morati donijeti odluke u odnosu na ono što je objavljeno. Američka vlada ne određuje šta će se objaviti.

Prosvjedi su održani u Indoneziji, Bangladešu, Maleziji i u nekoliko drugih, pretežito muslimanskih zemalja. U Pakistanu je predsjednik Musharaff izrazio ljutnju, riječima da nema načina da se opravda objavljivanje karikatura. U Pakistanu je nanošenje uvrede poslaniku Muhamedu kažnjivo smrću.

Profesor Ahmed, koji je obavljao dužnost pakistanskog ambasadora u Velikoj Britnaniji, je pozvao muslimanske i zapadne zemlje da budu osjetljivije na kulture drugih.

”Treba razumjeti da je svijet u kojem živimo izmiješan, kao zdjela salate izmiješanih kultura. Ukoliko želimo živjeti u harmoniji jedni s drugima, trebamo poštovati jedni druge. Ukoliko ovo ne uradimo, ono što ćete vidjeti su emotivni ljudi, razljućeni ljudi koji mogu učiniti nešto glupo, nasilno i onda ćete imati lančanu reakciju na obje strane.“

Evropski lideri, koji se nadaju da će smiriti ljutnju na kontinentu, osudili su karikature kao neukusne i bez poštovanja. Neki su uz to, ipak, branili i ideju da se radi o slobodi izražavanja u novinama.

XS
SM
MD
LG