Linkovi

Hamas je pobjedio - Kako dalje?


Nakon ubjedljive pobjede Hamasa na posljednjim palestinskim izborima iskrsla su brojna pitanja o tome kako će ta militantna organizacija vladati, u kom će pravcu voditi Palestince.

Prema riječima palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, čija je stranka izgubila izbore, članovi Fataha neće prihvatiti učešće u vlasti. A međunarodna zajednica sada analizira opcije i mogućnosti odnosa sa militantnim Hamasom.

O reakcijama koje su uslijedile i dilema koje je nužno razriješiti detaljnije u izvještaju koji je prpremila novinarka tv-programa Glasa Amerike Kathie Scarrah.

Aktuelna američka administracija potrošila je 2 miliona dolara podržavajući prethodnu palestinsku vlast u kampanji za nedavno održane izbore. Očito, bilo je to nedovoljno da većina Palestinaca još jednom pokloni povjerenje Al-Fatahu, stranki koju je svojevremeno osnovao Yasser Arafat.

Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta:
Demokratski prosec je ponekad nepredvidiv, pun problema.... Ovim izborima Palestinci subili u prilici izraziti svoju volju. Ne bombama, ne oružjem, već glasanjem. Pouka je jasna.... glasali su za promjenu, protiv korupcije, lošeg vladanja, glasali su protiv institucija koje nisu služile njihovim interesima......

Hamasova pobjeda, medjutim, ugrožava priliv miliona dolara Palestincima obećane pomoći. Sjedinjene države su među prvima koji će razmotriti dalje pružanje pomoći.

Scott McClellan, glasnogovornik Bijele kuće: Kada je u pitanju Hamas, naš stav je jasan... Ako Hamas formira vladu, mi imamo politički i legalni okvir i u skladu sa tim ćemo se i ponašati.

Sjedinjene Države su ove godine planirale sa 84 miliona dolara učestvovati u fondu Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama i sa 150 miliona dolara za pomoć ne-vladinim organizacijama.

Iz Evropske komisije, koja je za prošlu godinu ponudila blizu 350 miliona dolara, saopšteno je da postoji dilema o nastavku pružanja pomoći Palestincima.

I jedni i drugi saglasni su u stavu da se Hamas javno mora odreći nasilja i težnji da uništi Izrael. Izraelski zvaničnici apeliraju na međunarodnu zajednicu da vladu koju će formirati Hamas ne prizna kao legitimnu.

Tzippi Livni , ministrica vanjskih poslova Izraela: Vlast predvođena terorističkom organizacijom ne može, ili ne bi trebala biti legitimna u očima cijelog svijeta. Druga važna poruka trebala bi biti - izbori ne mogu biti opravdanje za terorizam, odnosno činjenica da učešće na izborima ne mijenja karakter Hamasa kao terorističke organizacije.

Osim predstavnika međunarodne zajednice i Izraela koji je isključio mogućnost pregovora sa predstavnicima Hamasa, njegovom izbornom pobjedom nisu zadovoljne ni hiljade Palestinaca iz Gaze, pripadnika stranke al-Fatah, koji su protestvovali, palili vozila i tražili ostavku korumpiranih stranačkih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG