Linkovi

Partija kao Hamas, koja želi uništiti Izrael ne može biti partner u miru


Palestinska izborna komisija kaže da je islamska militantna grupa Hamas osvojila 76 od 132 mjesta u palestinskom parlamentu. Partija Fatah je osvojila 43 mjesta na izborima na kojima je glasalo 77 procenata glasača.

Zvaničnici Hamasa su kazali da odmah žele započeti razgovore sa liderima Fataha i ostalim političarima po pitanju formiranja nove vlade. Zvaničnici očekuju da će palestinski predsjednik Mahmoud Abbas uskoro od Hamas zatražiti da formira novu vladu.

Nekoliko sati prije nego su objavljeni rezultati, vlada palestinskog premijera Ahmeda Qureie je podnijela ostavku. Pobornici Hamasa su upali u palestinski parlament u Ramalli, te su na zgradu postavili zastavu ove organizacije. U sukobima koji su izbili između pobornika Hamasa i Fataha oko zgrade parlamenta bilo je i povrijeđenih

Ostaje pitanje kako će se pobjeda Hamasa, islamske miltantne grupe koju Sjedinjene Države drže na listi terorističkih organziacija, odraziti na mirovni proces na Srednjem Istoku i Mapu puta ka miru izmedju Palestinaca i Izraela.

Medju prvim je reagirao američki predsjednik Bush koji je još jučer izjavio da Sjedinjene Države neće raditi sa Hamasom sve dok se on ne odrekne svog poziva za

uništenjem Izraela, što je danas ponovio u Bijeloj kući odgovarajući na pitanja novinara.

Predsjednik Bush je rekao da su mirni i po prirodi demokratski palestinski izbori pozitivan razvoj, ali da partija kao Hamas, koja želi uništiti Izrael ne može biti partner u miru. On je dodao da bi izborni rezultati trebali biti opomena palestinskim liderima o potrebi promjena. Predsjednik Bush je rekao da Mirovni proces na Srednjem Istoku nije mrtva, ponavljajući da Hamas treba da odbaci svoje pozive za uništenje Izraela.

Objašnjavajući američko stajalište, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je jučer rekao da su američka gledišta na Hamas vrlo jasna i da se nisu promjenila. Hamas je teroristička organzacija, i pod sadašnjim okolnostima ja ne vidim u tome nikakve promjene, rekao je gospodin McClellan.

Amerika podržava Mapu puta i viziju dvije države, kako je to naglasio predsjednik Bush, i sobzirom da su dio toga, Sjedinjene Države podržavaju saopćenje takozvanog Kvarteta koji je jasno rekao da postoji kontradikcija kada je riječ o političkom entitetu koji djeluje i izvan političkog procesa i angažira se u nasilju i koji je pozivao na uništenje susjedne zemlje. Tu kontradikciju treba razrješiti, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Na terenu - izraelski vršilac dužnosti premijera, Ehud Olmert je odbio da pregovara o miru sa Hamasom sobzirom da je Hamas pozvao na uništenje Izrela.

Hamas je ranije odbijao razoružanje ili raspuštanje svog vojnog krila koje je poznato po velikom broju napada na Izraelce.

Da li će usljediti promjene? Za sada Hamas najavljuje neku vrstu koalicione vlade sa palestinskim predsjednikom Abasom i sljedbenicima njegovog Fataha. Predsjedniku Abasu je Condoleezza Rice jutros telefonom ponovo iskazala podršku administracije predsjednika Busha.

Ona je rekla da je o rezultatima palestinskih izbora razgovarala i sa predstavnicima Izraela i evropskim zvaničnicima, ističući da će se uskoro predstavnici takozvanog Kvarteta, Sjedinjenih Država, UN-a, EU i Rusije sastati kako bi razgovarali o unaprijedjenju mirovnog procesa na Srednjem Istoku nakon pobjede Hamasa.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je umedjuvremenu izjavio da se grupe koje učestvuju u demokratskim procesima trebaju razoružati.

XS
SM
MD
LG