Linkovi

Steven Mayer komentira budućnost Kosova nakon Rugove


Budućnost pregovora na Kosovu i pitanje njegovog finalnog statusa nakon smrti Ibrahima Rugove, u razgovoru sa Mirelom Bruk, komentira profesor na washingtonskom Nacionalnom univerzitetu za odbranu, stručnjak za pitanja Balkana, .

S. MAYER: U određenom smislu, njegova smrt neće toliko utjecati na dešavanja na Kosovu, jer smo na žalost na tu situaciju računali. On je bio bolestan već duže vrijeme, i smrt je došla kao vrsta spasenja. Ibrahim Rugova je bio stabilizirajuća snaga, nivelirajuća snaga na Kosovu, glas razuma, osoba koja je imala volju da pregovara. Međutim, postoji sklonost da se nakon Rugovine smrti ojačaju črstolinijaški stavovi na Kosovu.

Čini se da svi kosovski Albanci - a mi smo nedavno ovdje u Washingtou imali sastanak sa Hashimom Thacijem, smatraju za Kosovo nema druge alternative osim neovisnoti. Sa Rugovom je ipak bilo volje da se pregovara i više volje da se diskutira, nego što će možda biti sada. Mislim da će - sve u svemu - utjecaj njegove smrti biti odslikan u jačanju čvrste linije. No, budućnost Kosova će većinom biti određena od strane velikih sila, ukoliko se vlade u Beogradu i Prištini ne slože oko značajnijih pitanja.

VOA: Na pitanje da li to znači radikalizaciju svih strana na Kosovu, gospodin Mayer odgovara.

S. MAYER: Mislim da će do toga doći, ali posebno kada je riječ o Kosovskim Albancima.

VOA: Gospodin Mayer odgovara i na pitanje da li na Kosovu vidi politčara koji može zamijeniti Ibrahima Rugovu?


S. MAYER: Mislim da je ta pozicija otvorena, premda ne vidim lidera njegovo kalibra. Da, ima ljudi koji su zainteresirani da preuzmu njegovo mjesto, kao što je trenutni premijer Thaci. Mnogi od njih imaju mogućnost da ga naslijede u smislu preuzimanja obaveza vodjenja Kosova, ali u smislu nekoga ko će igrati očinsku ulogu Kosovskim Albancima, to nije nešto što će se desiti u skoroj budućnosti.

VOA: Ova godina se smatra ključnom po pitanju finalnog statusa Kosova. Steven Mayer je izložio njegovu viziju rješenja kosovskog pitanja.

S. MAYER: Ne znam da li će se raditi o finalnom rješenju za Kosovo. Iskreno govoreći, ako su Srbi pametni, oni će nastojati odugovlačiti. Znate, kosovski Albanci su rat iz 1999. godine vidjeli kao oslobodilački rat i oni istinski žele neovisnost. Srbi nastavljaju zastupati stav manje neovisnosti i veće autonomije. Nisam siguran šta to znači, niti sam siguran da Srbi znaju šta to znači. Ja mislim da je najbolje rješenje kojem se mogu nadati neka vrste podjele. Ja to zagovaram već deset godina, a ima idrugih koji misle kao ja. Uveliko će to zavisiti od toga kako Marti Ahtisaari i njegovi suradnici priđu ovom pitanju i koliko budu ohrabrivali ljude u regionu da sami odrede svoju vlastitu budućnost, umjesto da im se ona diktira. Iskreno govoreći, ukoliko se američka vlada bude držala po strani što je više moguće, to će biti bolje za region.

XS
SM
MD
LG