Linkovi

Human Rights Watch oštro kritizirao administraciju predsjednika Busha


Human Rights Watch, vodeća organizacija za zaštitu ljudskih prava u svom jučer izdatom godišnjem izvještaju ukazuje na kršenje ljudskih prava u nekih 70 zemalja. BiH i Srbija i Crna Gora su kritikovane zbog kontinuiranog propusta u traženju optuženika za ratne zločine, a takodjer se kaže da su uznemiravanja i nasilje nad pripadnicima manjina u Srbiji i Crnoj Gori bila prisutna i u protekloj godini. Rusija, Kina, i Uzbekistan su medju onima koje su okrivljene da rat protiv terorizma koriste za napad na političke protivnike. U izvještaju se ukazuje da se teške represije nastavljaju primjenivati u Burmi i Sjevernoj Koreji, i okrivljuju Sirija i Vijetnam za održavanje ograničenja gradjanskih sloboda. Medjutim oštre kritike je od strane Human Rights Watca primila administracija predsjednika Busha.

Human Rights Watch mučenja i nehuman tretman zatočenih osumnjičenika za terorizam naziva namjernom strategijom administracije predsjednika Busha u ratu protiv terorizma, što Bijela kuća negira.

Human Rights Watch tvrdi da su političke odluke visokih zvaničnika administracije predsjednika Busha stvorile atmosferu tolerisanja zlostavljanja. Izvršni direktor organizacije, Kenneth Roth kaže da je posljednje godine postalo jasno da mučenja i nehuman tretman zatočenih nisu slučajan, usputni rezultat političkih odluka.

Kenneth Roth, izvšni direktor Human Rights Watch:
To nije pitanje nehata, ili greške u komandovanju. Prije će biti da su mučenja i nehuman odnos politika administracije predsjednika Busha. To je odraz promišljenih odluka većine visokih zvaničnika Bushove administracije da se bore protiv terorizma bez obzira na većinu osnovnih zabrana koje nameće medjunarodni zakon o ljudskim pravima.

Bijela kuća je odmah odbacila takve kritike, rekavši da Sjedinjene Države ne muče osumnjičene za terorizam. Glasnogovornik Scott McClellean je rekao kako mu se čini da se tvrdnje Human Rights Watcha zasnivaju na političkom sadržaju više nego na činjenicama, i da Sjedinjene Države čine više nego bilo koja druga zemlja na unapredjenju ljudskih prava i slobode.

Scott , glasnogovornik Bijele kuće:
Mislim kada organizacija poput ove iznese takve navode, to slabi efektivnost te organizacije. Sjedinjene Države su lider u unapredjenju slobode i promoviranju demokracije, i to ćemo nastaviti da budemo. Mi smo lideri.

Human Rights Watch većinu kritika zasniva na javnim komentarima viših zvaničnika Bushove administracije, uključujući podpredsjednika Dicka Cheneya, koji zastpa mišljenje da CIA treba biti izuzeta iz zakonskih obaveza koje nedozvoljavaju okrutan, nehuman i ponižavajući odnos prema zatočenim. Human Right Watch poziva američki Kongres da osnuje neovisan, dvopartijski panel koji bi istražio navode o zlostavljanju, a od predsjednika Busha da imenuje specijalnog tužitelja.

XS
SM
MD
LG