Linkovi

Treći dan senatori detaljno ispituju sudiju kojeg je nominirao predsjednik Bush


Pred Senatom Sjedinjenih Država u toku je treći dan saslušanja suca Samuela Alita, kojeg je predsjednik Bush nominirao za člana Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Manjinski Demokrati u Senatu nastavljaju postavljati teška pitanja. Demokratski senator Patrick Leahy je izrazio zabrinutost po pitanju Alitovih komentara u odnosu na pravo glasa. Senator Leahy je također pod znak pitanja stavio nemogućnost gospodina Alita da se sjeti detalja njegovog članstva u jednoj konzervativnoj organizaciji koja se protivila prijemu žena i manjina na univerzitet Princeton.

Demokratski senator Ted Kennedy je zatražio više informacija po pitanju njegove umiješanosti u toj organizaciji. To je izazvalo ljutitu rekciju predsjedavajućeg komiteta za pravosuđe, republikanca Arlena Spectera, koji je kazao da će ovaj zahtijev razmotriti kasnije.

Nominirani sudija je i tokom protekla dva dana bio izložen teškim pitanjima, od kojih su neka sezala i 20 godina unazad njegovog života. Zbog čega njegovo imenovanje privlači toliko zanimanja američkih senatora i javnosti?

Prije svega Vrhovni sud je često taj koji donosi prelomne odluke koje se tiču svakodnevnog života američkih gradjana. Drugo, nominirani sudija Alito dolazi na mjesto umjerene sutkinje Sandre O Connor koja je često bila ključna u donošenju odluka izmedju ravnopravno podjeljenih mišljenja konzervativnih i liberalnih članova suda. Zato se stajališta sudije Alita mnogima čine ključnim, kao oko abortusa, na primjer.

Samuel Alito je, sa tim u vezi, branio svoj memorandum iz 1985. godine u kojem je tvrdio da abortus nije ustavno pravo.

On je jučer uvjeravao predsjednika senatskog komiteta, umjerenog republikanskog senatora, Arlena Spectera, koji podržava pravo na abortus, da je njegov memorandum u tom slučaju predstavljao mišljenje advokata koji zagovara svoj slučaj, a ne njegovo stajalište kao sudije.

Arlen Specter, senator: Dakle, vi ćete tom pitanju pristupiti otvoreno, a ne držeći se izjave iz 1985. godine.

Samuel Alito, nominirani sudija:
Apsolutno, senatore. To je bila izjava koju sam dao prije ,u vrijeme dok sam obavljao drugi posao.

Sudija Alito se susreo i sa pitanjima o članstvu u studentskoj organizaciji na Univerzitetu Priston - CAP, grupi čiji je cilj bio da ograniči broj žena i pripadnika manjina na univerzitetu.

Demokratski senator, Patrick Leahy je zamjerio gospodinu Alitu na uključivanju te činjenice u svoju biografiju.

Patrick Leahy, senator:
Za ime Boga zašto ste ponosni što ste bili dio CAP-a.

Samuel Alito, nominirani sudija:
Ja se, senatora, više ne sjećam tih stvari, i zaista se ne mogu sjetiti specifičnosti te organizacije.

Sa druge strane neki su senatori već u početku iskazali podršku nominiranom sudiji, uključujući senatora Orrina Hatcha.

Orrin Hatch , senator:
Da vas direktno upitam. Da li ste vi protiv žena i pripadnika manjina na univerzitetima?

Samuel Alito, nominirani sudija:
Apsolutno ne, sentaore, ne, odgovorio je Alito.

Orrin Hatch, senator:
Znate, osjećao sam da će to biti vaš odgovor, zaista jesam, dodao je senator Hatch.

Medjutim, senatori Demokratske partije optužuju 55-to godišnjeg sudiju da favorizira interese vlade i izražavaju zabrinutost oko njegovog, kako su rekli, nedostatka osjećaja za prava žena i manjina.

Sudija Alito je, takodjer, odgovorio na kritike da je previše popustljiv prema predsjedniku, ističući da se Ustav odnosi na sve Amerikance, kako u ratu tako i u miru.

Samuel Alito, nominirani sudija:
Niko u ovoj zemlji nije iznad zakona, uključujući i predsjednika, rekao je Alito.

Pitanjem ovlasti predsjednika američki zakonodavci se posebno bave nakon otkrivanja predsjedničke naredbe Agenciji za nacionalnu sigurnost da prisluškuje telefonske razgovore Amerikanaca bez odobrenja suda.

Demokratski senator, Joseph Biden je izrazio zabrinutost što konzervativni Alito preuzima mjesto umirovljene sutkinje Sandre O Connor, umjerene sutkinje koja je često predstavljala presudni glas u donošenju odluka suda 5 naprema 4.

Joseph Biden, senator:
Ljudi razumiju da vi dolazite na mjesto nekoga ko je bio oslonac u ravnopravno podjeljenom sudu.

Republikanci imaju većinu u Senatu, te se očekuje da će krajem ovog mjeseca Samuel Alito biti imenovan sudijom Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG