Linkovi

Ne smije biti zastoja u proširenju EU


Vrh austrijskog predsjedništva Evropske unije je ovih dana još jednom potvrdio da ne smije biti zastoja u proširenju Unije, koje je, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, u uskoj vezi sa "projektom mira i stabilnosti" u Evropi.

Danas su članovi Evropske komisije imali priliku da upoznaju sve detalje plana austrijskog predsjedništva Evropske Unije do polovine ove godine- njegov značajan dio je, kako je to više puta najavljeno od strane austrijskih zvaničnika, i Zapadni Balkan.

S tim u vezi, prenosi se posljednje izjava šefa austrijske diplomatije, Ursule Plašnik da se ne smije sada stati sa procesom proširenja. Ona snažno insistira da 25 evropskih članica moraju reafirmisati obećanje dato Zapadnom Balkanu da će postati punopravni dio Unije. Za nju je proces intergracije zapadnobalkanskih država u Uniju dio mirovnog projekta evropskih dimenzija.

Austrijski član Komisije za jugoistočnu Evropu EP, Johanes Swoboda, vjeruje da ključni dio posla ipak leži na državama regiona:

"Rekao bih da moramo biti realistični. Predsjedništvo ne može da iz korijena mijenja stvari, ali može da da neke inicijative. Zato mislim da će austrijsko predsjedništvo, sa svom svojom pažnjom i senzibilitetom prema Zapadnom Balkanu, dati regionu novu inicijativu i novi znak nade. Medjutim, naravno, očekivanja moraju biti realizvona od strane samih država regiona. Evropa može mnogo da učini pommažući države Zapadnog Balkana, ali one moraju da preuzmu vlastitu odgovornost".

Vjeruje se da će Austrijanci, u skladu sa danas najavljenim angažovanjem na novim diskusijama oko evropskog ustava, u odgovorajući kontekst smjestiti i pitanje proširenja, koje je, za neke od evropskih članica izvor strahovanja i nesigurnosti a za druge, medju koje se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, svrstava i aktuelni predsjedavajući Unije, predstavlja put ka većoj i snažnoj asocijaci evropskih država.

XS
SM
MD
LG