Linkovi

Industrija organske hrane nastavlja da se širi u Sjedinjenim Državama


I ndustrija organske hrane nastavlja da se širi u Sjedinjenim Državama. Prirodni proizvodi su se, kako se potražnja potrošača za njima povećala, osim specijalizovanih prodavnica i tržnica pojavili u lancima prodavnica kao i onima sa sa jeftinijom robom. Za Glas Amerike izvještava Kathie Scarrah.

Godišnje se u Sjedinjenim Državama proda namirnica organske hrane u vrijednosti od 14,5 milijardi dolara, što predstavlja dva procenta od ukupne količine prodate hrane i pića.

David Gagnon iz udruženja za trgovinu organskim proizvodima.

DAVID GAGNON: Proizvodnja prirodne hrane je tokom godina porasla. Od devedesetih godina bilježi porast od dvadeset procenata godišnje. Udruženje za trgovinu prirodnom hranom, koje je sprovelo istraživanje medju proizvodjačima i istraživanje tržista procjenjuje da ćemo do 2008. god. vidjeti porast od osamnaest procenata godišnje.

Gospodin Gagnon kaže da su brojke mnogo veće za prirodno uzgajanu, perad i druge mesnate proizvode čija je prodaja porasla za trideset procenata.

Strahovi od bolesti kao što je kravlje bjesnilo, zabrinutost oko ubacivanja velike količine antibiotika u životinjsku hranu i zabrinutost zbog genetskog inžinjeringa su neki od razloga tog povećanja.

Gospodin Gagnon kaže da su Amerikanci najveći potrošači prirodnih proizvoda. Slijede ih Evropljani, Australijanci i Japanci. Manje od pola procenta američke poljoprivredne proizvodnje je od strane američkog Ministarstva za poljoprivredu označeno kao organsko.

Pečat Ministarstva za poljoprivredu sa oznakom organsko, upozorava potrosača da je proizvod najmanje devedeset-pet procenata prirodan-uzgajan bez pesticida, antibiotika, hormona za rast ili genetskog inžinjeringa.

Preostalih pet procenata sastojaka su ne-organski ili recimo vještački u šta spada, prašak za pecivo, pectin koji jogurt čini gušćim ili karbon dioksid koji održava proizvode poput mladoga sira duže vremena svježim.

Uzgajivači prirodne hrane kao što je Harriet Behar iz savezne države Wisconsin kažu da je pečat američkog Ministarstva za poljoprivredu sa oznakom prirodno od ključnog značaja za proizvodnju prirodne hrane.

HARRIET BEHAR: Mi zaista puno truda ulažemo da imamo u pravom smislu prirodno i mi želimo da to značenje sačuvamo.

Četrdeset-četiri procenta od sveukupno prodatih prirodnih proizvoda u prošloj godini prodato je u super-marketima i prodavnicama hrane.

Gospodin Gagnon kaže da se ne čini da veće cijene prirodnih proizvoda štetno utječu na prodaju.

DAVID GAGNON: Prirodna hrana zaista predstavlja pravu cijenu prehrambenog proizvoda. Za njenu proizvodnju obično treba više posla da se proizvede prirodna hrana bez hemijskih i otrovnih pesticida i djubriva. Drugo što vidimo je da sve više i više proizvodjača prelazi na prirodni uzgoj kao i sve više i više preradjivača hrane tako da se jaz izmedju prirodnih i običnih prehrambenih proizvoda smanjuje.

Gospodin Gagnon kaže da je nedavna posjeta britanskog princa Charlesa tržnici prirodnih proizvoda u Californiji povećala zanimanje za organske proizvode.

DAVID GAGNON: Ja mislim da su ljudi postali svjesni da koristeći proizvode za koje vjeruju da su za njih bolji, da su bolji i za okolinu i ja mislim da je to ono za čim se ovdje teži .

Prirodna proizvodnja se praktikuje u otprilike stotinu zemalja na više od dvadeset-pet miliona hektara prirodnog zemljišta. Kao što je jedan stručnjak za ovu proizvodnju nedavno rekao: Oznaka prirodno je veoma unosan segment.

XS
SM
MD
LG