Linkovi

Da li je za Kosovo bolje rješenje nezavisnost ili podjela?


Da li je za Kosovo bolje rješenje nezavisnost ili podjela, jedno je od pitanja koja su se mogla čuti na diskusiji o konačnom statusu Kosova, koja je danas održana u fondaciji Heritage ovdje u Washingtonu. Govornici su bili dobri poznavaoci balkanskih prilika: James Dobbins iz korporacije RAND, John Norris, šef washingtonskog odjela Međunarodne krizne grupe, John Hullsman i Charles Kupchan, profesor na univerzitetu Georgetown. Diskusiju pratila Amra Alirejsović.

Na panelu o konačnom statusu Kosova govornici su povukli paralele između te pokrajine i drugih kriznih regiona u svijetu, te američke uključenosti u rješenje problema u tim regionima.

Ambasador Dobbins je rekao da je, na primjer, misija u BiH bila bolje organizirana od one u Somaliji ili na Haitiju, jer nije okončana prijevremeno. Njegovo je mišljenje da je Kosovo bila najbolje organizirana od svih američkih intervencija 90-tih godina, iako je u toj pokrajini samo 16% vojnika iz Sjedinjenih Država, i samo 16% uloženog novca je američko. Ono što smo naučili u BiH je da je potrebna jaka civilna komponenta i jedinstvo, jer su se tamo takmičili NATO i Evropska unija i to je greška koju priznajemo. Stoga na Kosovu na čelu imate Ujedinjene narode, zatim OSCE, Svjetsku banku i svi oni imaju jasno definirane uloge. Na Kosovu međutim nemamo izlaznu strategiju, naglašava ambasador Dobbins. Njegovo je mišljenje međutim da bi razgovori o konačnom statusu Kosova mogli imati efekat na Makedoniju i BiH, ali da to ne bi bio isti efekat kao 90-tih godina.

Na naše pitanje, šta ako bosanski Srbi ipak na kraju zatraže nezavisnost, John Norris iz Međunarodne krizne grupe odgovara: Ne bih bio iznenađen ako neki u Republici Srpskoj odmah nakon rješenja kosovskog pitanja pozovu na nezavisnost - mislim da će međuanrodna zajednica tada poslati čvrstu poruku da i ne pomišljaju na takvo što. U posljednjih nekoliko mjeseci smo vidjeli da je narod BiH donio istorijske odluke da krenu naprijed s ustavnim promjenama. Mislim da postoji sve veća svijest da trebaju biti više integrirani i ujedinjeni ako hoće biti dio budućnosti glavnih evropskih tokova, rekao je gospodin Norris.

On je izrazio uvjerenje da će Kosovo, pa čak i Crna Gora, na kraju dobiti neku vrstu nezavisnosti, a to je upravo i željeni ishod, kako je naglasio i Marti Ahtisari, koji predvodi pregovore. Gospodin Norris je rekao da kosovski Albanci nastoje isposlovati maksimalističko rješenje kao jedino i da teško shvataju na koji način na njih gleda vanjski svijet. Oni propuštaju šanse za dobar zgoditak,jer žele konačan suverenitet što je prije moguće. Oni moraju izraziti predanost ka zaštiti manjina i moraju se ponašati kao bilo koja druga zapadna demokratska valda, što oni do sada nisu činili. Srbi s druge strane još uvijek štite neke od najtraženijih optuženika za ratne zločine. Međutim i u Beogradu trenutno postoji sve veća svijest da je nezavisnost Kosova najvjerovatnije rješenje i tamošnja vlada je sada voljna razgovarati o operativnim detaljima. Marti Ahtisari je odličan pregovarač, ali bez izuzetnog pritiska i od strane Sjeidnjenih Država mislim da će biti teško postići bilo koji cilj, kaže John Norris.

Nešto suprotstavljenije mišljenje je iznio profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu Georgetown Charles Kupchan. Bilo kada, kada je međunarodna zajednica podržavala podjelu, doživjeli smo neuspjeh i sada bi podržavanje nezavisnosti za Kosovo značilo neuspjeh na Balkanu, rekao je gospodin Kupchan. Rat u Bosni je prvenstveno bio rezultat srpske agresije, a tokom nedavne posjete Kosovu sam shvatio da je multietničnost na Kosovu mrtva - 70% Srba s kojima sam razgovarao kažu da će napustiti Kosovo nakon dobijanja nezavisnosti. Međutim, s druge strane, veća je vjerovatnoća da će izbiti nasilje ukoliko se ne dozvoli mogućnost dobijanja nezavisnosti - stoga smo isuviše daleko dogurali, kako bi sada taj proces preobratili. On je rekao da ne bi isključio mogućnost podjele Kosova, osobito imajući u vidu sjeverno Kosovo sa srpskom većinom, što bi eventualno moglo ostaviti prostora za postizanje kompromisa.

Što se tiče kosovskih susjeda, Charles Kupchan kaže: Makedoniji će biti bolje s nezavisnim Kosovom, na Crnu Goru to, mislim, neće imati efekta, dok bi se problem mogao stvoriti u Republici Srpskoj. Stoga bi nezavinost Kosova moglo biti otvaranje Pandorine kutije, rekao je gospodin Kupchan. On je naglasio da u bilo kojem slučaju Kosovo ne bi trebao biti presedan za ostale zemlje regiona.

John Hulsman je naglasio važnost suglasja između dvije strane, bez nametanja rješenja od strane međunarodne zajednice. On je izrazio zabrinutost vezano za monoetničnost, iako priznaje da bi ona mogla ponuditi sigurnost koja je potrebna tom regionu. On se složio sa stavom Charlesa Kupchana da bi podjela trebala biti iznesena kao jedna od opcija, iako je ambasador Dobbins izjavio da podjela ipak nije jedna od opcija koja je stavljena na stol na ovim pregovorima.

XS
SM
MD
LG