Linkovi

Ja sam izabran da zaštitim američki narod


Predsjednik Bush je ponovo stao u odbranu programa špijuniranja protiveći se optužbama da je možda prekršio zakon prisluškujući telefonske razgovore američkih gradjana bez odobrenja suda. Medjutim, mnogi članovi Kongresa, kako demokrati tako i neki republikanci kažu da je potrebno odobrenje suda za oduzimanje takve ustavne zaštite gradjana. Kongres tim povodom planira obaviti šire saslušanje.

Prilikom posjete američkim vojnicima ranjenim u Iraku, u bolnici u San Antoniju u Texasu, predsjednik Bush je po tre'ći put u kratkom vremenskom razdoblju stao u odbranu programa prisluškivanju američkih gradjana bez odobrenja suda.

G.W. Bush, predsjednik SAD:
Program Agencije za nacionalnu sigurnost je neophodan program. Ja sam izabran da zaštitim američki narod. 11 septembra naša zemlja je napadnuta i ja sam se zavjetovao da ću koristiti sve resurse koji su mi na raspolaganju u okviru zakona da zaštitim američki narod, što i radim, i što ću nastaviti da radim. Činjenica da je neko otkrio ovaj program prouzrokovala je veliku štetu Sjedinjenim Državama. Neprijatelj je tamo. Oni čitaju novine, slušaju šta vi pišete, slušaju šta emitirate i regairaju. Čini mi se logičnim da ukoliko znamo da postoji telefonski broj koji je u vezi sa al-Qaidom, ili al-Qaidi suradničkom grupom, i ukoliko zovu sa tog telefona, ima smisla vidjeti zašto.

Rekao je predsjednik Bush energično braneći svoj program domaćeg špijuniranja. Medjutim, četiri senatora, dvojica od njih Republikanci, su jučer naznačili da bi kongresno saslušanje bilo odgovarajuće u povodu tvrdnji predsjednika Busha da ima ustavne i kongresne ovlasti za odobravanje prisluškivanja telefona američkih gradjana bez sudskog naloga.

Ministarstvo pravosudja je u petak otvorilo istragu o odavanju povjerljive informacije, koja se zatim pojavila u New York Timesu.

Medjutim demokrate i republikanci se ne slažu o tome kako tu istragu sprovoditi.

Mitch McConnell, senator Republikanac:
Hvala Bogu da Ministarstvo pravosudja istražuje kako bi saznali ko dovodi u opasnost našu nacionalnu sigurnost.

Charles Schumaher, Demokrata:
Postoji razlika izmedju prekršitelja i onih koji upozoravaju, i treba sačekati istragu da bi odlučili šta se desilo.

Predsjednik Bush jučer nije odgovorio na novinarsko pitanje da li je bilo protivljenja njegovom odobravanju prisluškivanja. U svom izvještaju, New York Times, naime piše da je 2004. godine tadašnji zamjenik ministra pravosduja, James Comey odbio kontinuirano korištenje programa jer je bio zabrinut oko njegove zakonitosti i nedostatka kontrole. Prema pisanju Timesa, dvojica viših savjetnika predsjednika Busha su u bolnici posjetili tadašnjeg ministra Aschrofta kako bi isposlovali odobrenje. Nejasno je ko je odobrio produžavanje programa špijuniranja.

Charles Schumaher, Demokrata:
Stvar je u tome da je predsjednik vidio da postoji problem. To je legitimno. Ali, umjesto da to objasni narodu i kaže da su potrebne promjene zakona, on je jednostavno sam promjenio zakon.

Bez sumnje ovo će biti vruća tema za administraciju predsjednika Busha u prvim danima 2006. godine.

XS
SM
MD
LG