Linkovi

G.H. Bush i B.W. Clinton - od rivalstva do partnerstva


Nekada politički rivali, bivši predsjednici George H. Bush i Bill Clinton su, za nevjerovati, postali partneri. Njih dvojica su odpočeli zajednički raditi nakon katastrofalnog cunamija koji je zahvatio obale Azije, i od tada su postali simbol onoga što politika često nije: druževnosti, medjusobnog poštovanja, i iznenadjujuće efikasnosti.

George Herbert Walker Bush i William Jefferson Clinton su prešli dug put od kako su bili konkurenti na izborima 1992. godine.

Bill Clinton:
Svaki put kada mislim na gospodina Busha uplašim se i pomislim na Noć vještica.

G.H.Bush:
Moj pas Millie zna više o vanjskoj politici nego ta dvojica glupana.

To je bilo onda. Sada su obojica bivši predsjednici, ali kada je cunami zapljusnuo obale Azije rodilo se njihovo nezamislivo partnerstvo. Na zahtijev sadašnjeg predsjednika, bivši rivali su otutovali u Aziju da pomognu prikupljanje pomoći za obnovu onog što je cunami razorio odnijevši preko 200 hiljada ljudskih života.

George H. Bush:
Vidio sam dijete koje je sjedilo na blatnjavom podu, uništenog života, majka se pred njom udušila. Strašno dirljivo. Djeca me najviše dirnu.

Bill Clinton:
Bilo je jako bolno. Da ostanete bez daha. Mislite kako će oni nastaviti.

Od tada su 41 i 42 predsjednik Sjedinjenih Država, ili 41 i 42 kako nekada sami sebe oslovljavaju, postali tim. Ove godine prikupili su više od 100 miliona dolara za pomoć žrtvama uragana Katrina, postajući usput simbol tolerancije i medjupartijske suradnje u vremenu političke podjeljenosti.

Bill Clinton:
Ta, takozvana politika uništavanja ličnosti je dio šireg trenda koji svakoga tjera u male kutije.Morate biti ili liberal ili konzervativac. Treba da budete dvodimenzionalni lik iz crtića, ne čovjek od krvi i mesa sa svojim kvalitetima i slabostima, koji može biti i u pravu i u krivu.

George H. Bush:
Zato što smo bili protukandidati ne znači da smo neprijatelji. Politika ne mora biti podmukla, ne mora biti necivilizirana i prljava.

Na dugom letu za Aziju, u posjetu žrtvama cunamija, gospodin Clinton je ustupio krevet gospodinu Bushu, dok je sam legao na zračni madrac. To je bio jednostavan gest, ali takav koji učvršćuje prijateljstvo. Sada, oni zajedno igraju golf.

Bill Clinton:
Ako me pobjedi, vraćam se unutar moje partije, gotovo je.

Izgleda da se jako vole.

George H. Bush:
On je neumoran, pun energije, on jednostavno ide ovdje, tamo, širom svijeta. Kada to vidite iz bliza, to je očito.

Bill Clinton:
On je zabavan, on je otvoren. Sav se preda radu kada radimo. Ne zaobilazi stvari okolo, ne treba mu dugo da odluči. Zainteresiran je za rezultate kao i ja.

Ali, šta je to što bivše predsjednike motivira da rade to što rade, mnogo nakon isteka njihovih mandata.

Bill Clinton:
Ako vam neko da Bijelu kuću i najbolji posao na svijetu, morate ostatak života potrošiti u nastojanju da to vratite američkom narodu kako god možete.

George H. Bush:
Ja i dalje mislim da je politika plemenito zanimanje. Mislim da su većina ljudi u politici časni i da služe pravoj stvari.

Obojica kažu da još puno posla treba uraditi i slažu se da partnertsvo nastave, jer kako kaže gospodin Clinton, Sutra ćemožda biti bolje, a gospodin Bush dodaje: Vrijedilo je.

XS
SM
MD
LG