Linkovi

Zapadni Balkan “srce ekonomske dinamike Evrope”


Bosna i Hercegovina, zajedno sa ostatkom balkanskog regiona, krupnim koracima napreduje prema ekonomskoj stabilnosti, ukazao je komesar za proširenje Olli Rehn, uvjeren da će započeti proces pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju biti inicijator još značajnijeg progresa. Medjutim, još uvijek je snažan balast fragmentiranih tržišta regiona, koja, prema evropskom komesaru moraju ustupiti mjesto zajedničkom trgovinskom području.

Na okruglom stolu o ekonomiji Balkana i evropskim integracijama, održanom uBriselu pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije privrednih komora, konstatovano je da se cijeli prostor Zapadnog Balkana, unutar različitih integracijskih aranžmana, kreće prema Evropskoj uniji - od početka pregovora sa Beogradom i Podgoricom, zatim sa Sarajevom, završnih pregovora o prijemu sa Zagrebom i, nedavno odobrenog kandidatskog statusa za Skopje, svuda je evidentno približavanje i progres. Uz to, prema evropskom komesaru za proširenje, Olli Rehnu, koji je učestvovao na ovom skupu, Zapadni Balkan je jedinstven region sa šest i po procenata ekonomskog rasta, što ga, tvrdi Rehn, čini "srcem ekonomske dinamike Evrope".

Evropski komesar za proširenje, Olli Rehn:
"Možete vidjeti da je trenutno srce ekomoske dinamike Evrope u Zapadnom Balkanu sa ekonomskim rastom od šest i po procenata širom regije, imajući na umu da je najbolji rezultat ipak postignut izvan Balkana- Turska sa 9 i Rumunija sa 8 procenata ekonomskog rasta. Usvakom slučaju, velike su ekonomske mogućnosti na jugoistoku Evrope i sigurno na Zapadnom Balkanu, a šest i po procenata ekonomskog rasta na Balkanu je nemjerljiv rast u poredjenju sa skoromnih pola procenta kakve je zabilježila Evropa tokom protekle godine".

Svima je, medjutim, jasno da je za Zapadni Balkan preostalo još mnogo posla- veća poroduktivnost, konkurentnost roba iz regiona evropskim i svjetskim i ispunjavanje visokih evropskih standarda kvalitete. I pored činjenice da je nedavno uspostavljeno zajedničko tržište energije, ključna zamjerka regionu ostaje fragmentiranost nacionalnih tržišta, koja mora biti prevazidjena ukoliko se ozbiljno računa sa evropskom integracisjkom opcijom. Komesar za proširenje najavljuje zato da će već početkom šestomjesečnog perioda austrijskog predsjedništva Unijom, Evropska komisija predložiti paket konkretnih mjera koje će imati za cilj otvaranje tržišta država regiona i uklanjanje ekonomskih barijera.

XS
SM
MD
LG