Linkovi

DNA uzorci u SAD za otkrivanje idnetiteta žrtava rata u BiH


Prošlo je deset godina od kada je dejtonskim sporazumom okončan rat u Bosni i Hercegovini. U trogodišnjem sukobu ubijeno je dvije-stotine-pedeset hiljada ljudi, dok je i danas na hiljade njih još uvijek neidentifikovano. Međunarodna komisija za traženje nestalih, osnovana 1996. godine, putovala je po svijetu kako bi pomogla preživjelima ratova na području bivše Jugoslavije da saznaju šta se dogodilo sa članovima njihove porodice koji se vode kao nestali.

Iz St. Louisa o upravo završenoj misiji te grupe u Sjedinjenim Državama izvještava Matt Sepic.

Elmi Karić je bilo samo deset godina kada je njen otac Mehmed ubijen u blizini njihovog sela pored Vlasenice u istočnoj Bosni i Hercegovini. Na tom području su boravile srpske snage. Zbog toga je ova porodica potrazila utočište u obližnjoj šumi.


ELMA KARIĆ: On je išao nazad da od kuće donese nešto hrane i dok se vraćao ubili su ga vojnici koji su ulazili u selo.

Njen otac je sahranjen na mjestu gdje je ubijen. Ona kaže da je bilo isuviše rizično organizovati sahranu.

ELMA KARIC: Morali smo ga pokopati u šumi jer je bilo nemoguće otići dole do seoskog groblja i sahraniti ga tamo.

Kasnije su se Elma Karić i njena majka preselile u St. Louis koji je dom najveće skupine bosansko-hercegovačkih izbjeglica u Sjedinjenim državama.

Medjunarodna komisija za nestala lica, ICMP, posjetila je ovoga mjeseca St Louis i desetine drugih gradova u Sjedinjenim Državama tokom kojeg su izvršili prikupljanja uzoraka krvi u forenzičke svrhe.

Elma Karić je bila jedna od tri stotine bh izbjeglica koje su došle u centar za pomoć izbjeglicama da bi dali uzorak krvi. Kao i drugi ona se nada da će rezultati DNA testa odgovarati informacijama u kompjuterskoj bazi podataka, genetičkih uzoraka uzetih od neidentifikovanih ratnih žrtava. To bi moglo pomoći da se identifikuju posmrtni ostatci njenog oca, kaze ona, kako bi mogao biti dostojno sahranjen.

Edin Jašaragić radi za Medjunarodnu komisiju za nestala lica. On kaže da od četrdeset hiljada ljudi koji se vode kao nestalima području bivše Jugoslavije, njegova grupa je identificirala blizu osam-hiljada-sedam stotina ljudi. On kaze da je ovo prvi put da je ispitivanje DNA uradjeno na
toliko velikom broju.


EDIN JASARAGIC: Do sada smo prikupili preko sedamdeaset-pet hiljada uzoraka krvi od članova porodica što znači da smo za svakog nestalog
prikupili više od jednog uzorka krvi.

Gospodin Jašaragić kaze da je testiranje na osnovu DNA uspješno kada je teško prikupiti uobičajene forenzičke dokaze. On kaze da je to slučaj u BiH, gdje su tijela često premještana iz jedne masovne grobnice u drugu.

EDIN JASARAGIC: Tijela onih koji su prvobitno bili pokopani na lokaciji gdje su ubijeni, su bila premiještana na više od dvije do tri različite lokacije.

Forenzičke metode koje je uvela Medjunarodna komisija za nestale osobe korištene su da bi se identificirale zrtve terorističkih napada
jedanaestog septembra i žrtve proslogodisnjeg uragana tsunami u juznoj Aziji.

Ali DNA test može biti uradjen ukoliko se pronadju posmrtne ostatci žrtve.

Prije okončanja rata u Bosni i Hercegovini, srpski vojnici su u Prijedoru uvukli Kemala Cerića u zeleni mercedes i odvezli se. Nikada ga niko više nije vidio. Njegov sin Jasmin sada živi u St Louisu.

On je prije četiri godine dao uzorak krvi Medjunarodnoj komisiji za nestale ali još uvijek
nije nista saznao o tome šta se dogodilo sa njegovim ocem.


JASMIN CERIC: Čak i nakon deset godina od zavrsetka rata ja ne znam šta se desilo. Ja ne znam gdje je moj otac. Nije bilo niti jednog dana nakon dvadeset drugog septembra 1995. godine da nisam mislio o tome gdje bi on mogao biti.

Medjunarodna komisija za nestale osobe ce uskoro analizirati i katalogizirati na stotine uzoraka DNA koje su prikupili u Sjedinjenim
Državama. Kao i mnogi drugi Bosanci u Americi koji su učestvovali u tim nastojanjima gospodin Cerić se nada da ce nekoliko kapi njegove krvi
omogućiti da stavi tačku na noćnu moru svoje prošlosti.

XS
SM
MD
LG