Linkovi

Važnost BiH po pitanju američke nacionalne sigurnosti se povećala u posljednjih godinu dana


O BiH 10 godina nakon Dejtona i budućih 10 godina se nedavno govorilo na panelu kojeg je organizirao centar Woodrow Wilson u Washingtonu. Jedan od govornika je bio i stručnjak za pitanja međunarodne sigurnosti pri Centru za strateške i međunarodne studije Derek Chollet, koji naglašava da se dosta postiglo u periodu od 10 godina nakon Dejtona, u nastojanjima da BiH postane država. On govori o tome koliko je BiH u ovom trenutku važna za američku nacionalnu sigurnost.

Važnost BiH se po pitanju američke nacionalne sigurnosti povećala u posljednjih godinu dana. Očigledno je da Sjedinjene Države s Afganistanom, ratom u Iraku, i širim ratom protiv terorizma imaju jako puno obaveza i interesa širom svijeta. Međutim jedna od dobrih stvari koju smo mogli vidjeti u posljednjih godinu dana je ponovno diplomatsko angažiranje Sjedinjenih Država u nastojanju da se riješe neki od problema BiH. Po mom mišljenju, to je region koji je bio jako važan i malo zanemaren tokom prvog mandata predsjednika Busha, ali u posljednih godinu dana, osobito s liderstvom državne tajnice Condoleeze Rice, te njenog pomoćnika dr Nicholasa Burnsa, svjedoci smo važnog ponovnog angažiranja Sjedinjenih Država. Također smatram i da smo vidjeli razultate tog angažiranja.

Što se tiče buduće američke angažiranosti, mislim da će to biti dobar test. Svjedoci smo koliko se mnogo može postići uz samo malo vođstvo Sjedinjenih Država i suradnju s Evropom. Nadam se da će se angažiranost Sjedinjenih Država nastaviti, a tu je nadu izrazio i Paddy Ashdown koji je nedavno boravio ovdje u Washigntonu.

Mislim da to može biti područje u kojem Sjedinjene države i Evropa mogu surađuvati,kako bi postigli jako dobre stvari, kaže gospodin Chollet.

Vidjeli smo formiranje institucija, vidjeli smo da se stvari vraćaju normalnom stanju, ali pitanje koje se sada postavlja vezano za budućih 10 godina za BiH je koliko će još nadgledanja biti potrebno od strane međunarodne zajednice kako bi BiH prošla kroz kapije Brisela. To je izazov kako za Sjedinjene Države, tako i za Evropu, i za samu BiH. U posljednjih 10 godina smo vidjeli da su se najteže stvari mogle riješiti uz ozbiljnu uključenost međunarodne zajednice. U posljednjih par sedmica smo ovdje u Washigntnu vidjeli predanost ka ozbiljnim ustavnim promjenama i mislim da je to bilo moguće samo zahvaljujući posredovanju Sjedinjenih Država i Evrope. U tom smislu, BiH ima još dugačak put ka cilju ispunjavanja svih snova Dejtona, kaže Derek Chollet.

Jedan od arhitekata Dejtona, Richard Hoolbrooke, je na 10-godišnjicu obilježavanja mirovnog sporazuma rekao da mu je žao da je tada Republici Srpskoj dato to ime. Gospodina Cholleta smo zamolili za komentar te izjave.

Slažem se—ja sam dugogodišnji kolega Richarda Holbrookea i znam da vjeruje da je to bila greška u mjesecima koji su predstojili Dejtonskom sporazumu. Dogovor da se Republici Srpskoj da to ime je postignut u septembru 1995. Ako govorimo o mogućim promjenama, po mom mišljenju, sada je to nešto s čim jednostavno moramo naučiti da živimo. Mislim da postoji mnogo duža lista stvari koje bi se prvo morale uraditi, prije nego uopće budemo trebali doći do tog pitanja.

Na pitanje da li bi bilo bolje da je BiH organizirana kao federalistička država s multietničkim i multikulturnim konceptom, po ugledu na Švajcarsku ili Belgiju, gospodin Chollet odgovara:

Postoji dosta država modela na koje bi se Bosna i Hercegovina mogla ugledati. Mislim da je važno da o tom pitanju razgovara ne samo međunarodna zajednica, već i ljudi unutar BiH. Mnoge od promjena, ako se želi da one budu uspješne, moraju upravo doći iz BiH, one ne mogu jednostavno biti nametnute izvana, kaže gospodin Chollet, kojeg smo upitali šta je u ovom trenutku potrebno kako bi se okončala dejtonska i započela Briselska faza.

Mislim da smo je već započeli u posljednjih par sedmica. Ono što će biti važno je implementacija predanosti o ustavnim promjenama o kojima je postignut dogovor ovdje u Washigntonu, jačanje institucije predsjednika, ukidanje tročlanog predjsedništva, jačanje funkcije premijera, parlamenta. Policijska refoma je također jako važna za uspjeh Dejtona, kao i, naravno, hapšenje i suđenje Karađiću i Mladiću,kaže na kraju Derek Chollet.

XS
SM
MD
LG