Linkovi

Razgovori o pridruženju BiH Evropskoj Uniji


Nakon što su evropski ministri podržali preporuku Komisije za početak pregovora sa Sarajevom, danas je visoki predstavnik, lord Ashdown razgovarao sa komesarom za proširenje, Olli Rehnom i visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom. Bilo je riječi o neposrednim pripremama za početak pregovora.

Lord Ashdown je nakon briselskih susreta nagovijestio da bi pregovori Brisela i Sarajeva možda mogli započeti i ranije u odnosu na decembar, kao ciljani datum - on kaže da to i sada ovisi od unutrašnjih stvari u Uniji, na koje se ne može direkno uticati. Medjutim, raspoloženje je, prema njemu, usmjereno ka tome da pregovori započnu "što je prije moguće".

Visoki predstavnik najavljuje da će njegov nasljednik na funkciji, čije ime još ne želi otkriti, imati ista ovlaštenja, koja će se smanjivati sa progresom kakav se bude ostvarivao u BiH.

Jadna od ključnih stvari u tom pravcu je i puna suradnja sa Hagom- zato Visoki predstavnik danas poslijepodne putuje u Hag, gdje će se susresti sa glavnom tužiteljicom, Carlom del Ponte. Jedina tema razgovora je okončanje "haške priče" i privodjenje pravdi preostalih optuženih, prije svih Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG