Linkovi

Igmanska inicijativa o suradnji u regionu Balkana


U Sarajevu je danas završena 11 sesija Igmanske inicijative, koja okuplja predstavnike 140 nevladinih organizacija iz regiona. Sesija pod nazivom "Deset godina nakon Daytona - sljedeći korak saradnje", bavila se ponajprije odnosima Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Tim povodom u Sarajevu su boravili i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsjedavajući državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović.

Iako je bilo predviđeno, čelnici tri države nisu u Sarajevu potpisali Izjavu o tome da Dejtonski sporazum, deset godina nakon potpisivanja, ne nudi kapacitete za punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u, i da ga treba mijenjati. Član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić,koji je bio za njeno potpisivanje, nije želio reći koji je od njegovih kolega iz bh Predsjedništva bio protiv.

Gospodin Tihić ovom je prilikom ustvrdio da je vrijeme za promjenu ustavnog sistema BiH, te prelazak iz daytonske u briselsku fazu. Iako je zaustavio rat, daytonski sporazm nije osigurao neophodne uvjete za trajan i pravedan mir, ocijenjuje Tihić, dodajući kako će konačnu ocjenu o tome dati vrijeme i povijest.

Predsjednik Svetozar Marović izjavio je da su građani i institucije BiH i njenih entiteta najpozvaniji da odlučuju o pitanjima koja se pred njih postavljaju, a posebno kada je riječ o preispitivanju dometa opravdanosti i istorijske uloge Dejtonskog sporazuma.

"Dejton je označio početak gradnje evropskog napretka i perspektive, i danas deset godina poslije i pored pojedinačnih nezadovoljstava, više ili manje osnovanih primjedbi na domete Dejtonskog sporazuma, svjedoci smo postepenog ostvarivanja vrijednosti na kojima je zasnovan" - istakao je predsjednik SCG.

Predsjednik Hrvatske ocijenio je da je Dejtonski sporazum "bio kompromis, pa samim tim ne i idealno rješenje". "Dejton je imao viziju prekidanja rata, ali nije imao viziju uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti, i to je njegova najveća slabost" - smatra Mesić. Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum ne treba odbaciti, ali ga treba nadgrađivati.

XS
SM
MD
LG