Linkovi

Istražitelji UN-a će posjetiti Guantanamo


Tri specijalna istražitelja Ujedinjenih naroda prihvatila su poziv Sjedinjenih Država da posjete zatvorski objekat u zalivu Guantanamo. Istražiteljski timovi UN u takvim prilikama djeluju neovisno i samostalno, a ako do posjete dođe, trebalo to biti 6. decembra ove godine.

Kako izvještava dopisnica Glasa Amerike iz New Yorka Barbara Schoetzau, i jedna i druga strana postavljaju određene uvjete za tu, dugo traženu i isčekivanu posjetu predstavnika svjetske organizacije bazi u Guantanamu u kojoj je više od pet stotina zatvorenika pritvoreno zbog pod sumnjom da su povezani sa terorizmom.

Zahtjev za obilaskom Guantanama predat je u junu 2004. godine kada su istražitelji Ujedinjenih naroda prvi put zatražili da posjete pritvorenike kako bi provjerili navode o njihovom maltretiranju, uključujući i vršenje tortura.

Prošlog petka je vlada Sjedinjenih Država formalno prihvatila mogućnost da trojici predstavnika svjetske organizacije, od traženih pet, bude dozvoljeno za posjete zatvorski objekat.
Nowack Manfred, specijalni istražitelju Ujedinjenih naroda za slučajeve mučenja, rekao je da su se itražitelji saglasili sa brojem na kojem insistiraju Sjedinjene Države i da su, kompromisno, takođe prihvatili i drugi postavljeni uvjet - da posjeta bude ograničena na jedan dan.

Istražitelji Ujedinjenih naroda, istakao je gospodin Manfred, se neće suglasiti sa bilo kakvim ograničavanjem pristupa pritvorenicima i obavljanja privatnih razgovora sa njima. On je izrazio nadu da će američka vlada u potpunosti razumjeti i konačno se složiti sa stavom da istražitelji Ujedinjenih naroda nisu u poziciji da prihvate bilo kakvu vrstu programirane posjete i boravka organziziranog kao za ranije boravke članova američkog Kongresa i novinare.

Po gospodinu Manfredu, privatni razgovori, razgovori u četiri oka sa pritvorenicima su uvjet za obilazak istražitelja UN o kojem se ne može pregovarati, ako se želi vrlo ozbiljno ustanoviti pravo stanje stvari u kojima se nalaze pritvorenici u Guantanamu.

Više od 20 zemalja, uključjući i Kinu, prihvatilo je principe i uslove po kojima Ujedinjeni narodi postupaju u ovakvim i sličnim slučajevima, i istražiteljski tim UN ne može mijenjati standarde kada su u pitanju Sjedinjene Države, koje tvrde da se na pritvorenike u Guantanamu ne trebaju primjenjivati pravila Ženevske konvencije jer su to neprijateljiski borci uhvaćeni u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG