Linkovi

Usvojen Zakon o Javnom RTV servisu BiH


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o Javnom radio-televizijskom servisu BiH. Donošenje ovog zakona bio je jedan od uvjeta iz Studije izvodljivosti, a Evropska komisija najavila je da će pratiti njegovo usvajanje i primjenu i nakon davanja preporuke za otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, kao i primjenu zakona o entitetskim servisima kada oni budu usvojeni.

Zakon je usvojen sa osam glasova za, četiri protiv i jednim uzdržanim. Kao što su i najavljivali, hrvatski delegati nisu pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kao što je to ranije učinjeno sa Zakonom o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, za koji je Ustavni sud BiH ocijenio da ne ugrožava hrvatski vitalni nacionalni interes.

Zakon o javnom RTV servisu usvojen je u dva doma u različitim tekstovima, pa su izabrani delegati za zajedničku komisiju koja će usaglašavati tekst zakona.

Zakonom o Javnom RTV servisu BiH omogućava se njegova nezavisnost od političkih interesa, zastupanje interesa javnosti i finansijska samostalnost servisa.

Program Javnog RTV servisa BiH emitovaće se na teritoriji cijele BiH, a finansiraće se iz RTV pretplate i marketinga, koji će se dijeliti u odnosu 50 odsto RTV servisu BiH, a po 25 odsto entitetskim servisima.

XS
SM
MD
LG