Linkovi

Počeli pripremni radovi u Snagovu na sekundarnoj masovnoj grobnici žrtava Srebrenice


Ekspertni tim za ekshumacije pod vodstvom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, danas je počeo s pripremnim radovima na masovnoj sekundarnoj grobnici u naselju Snagovo, općina Zvornik, saopćeno je je iz spomenutog tužilaštva.

Iz Tužilaštva se navodi da je s grobnice skinut prvi sloj, te da se naziru skeletni ostaci žrtava. U grobnici, koja je dužine oko 14 metara i širine 3 do 5 metara, danas je pronađen jedan povez.

Pretpostavljamo da se tijela nalaze na dubini od jedan do 1,5 metara. Koliko tijela je u ovoj grobnici ne možemo reći sa sigurnošću, ali se pretpostavlja da je u pitanju grobnica srednje veličine», izjavio je Murat Hurtić, šef tuzlanskog odjeljenja Federalne komisije za traženje nestalih Tuzla.

U ovoj se grobnici nalaze posmrtni ostaci žrtava Srebrenice, a koji su premješteni iz primarne u ovu grobnicu 1999. godine. Do podataka o njenoj lokaciji, došlo se na osnovu izjava svjedoka.

Ovu će grobnicu sutra posjetiti, šefovi Misije Evropske unije, u pratnji domaćih zvaničnika.

Posjeta će naglasiti kontinuiranu brigu međunarodne zajednice da se pitanje nestalih osoba riješi i da se pozabavi pitanjima prava preživjelih članova porodica.

XS
SM
MD
LG