Linkovi

Nanotehnologija pruža neslućene mogućnosti tehnološkog napretka


Stotine naučnika su ove sedmice bili u Hustonu u Texasu na Kongresu nanotehnologije koji je držao Rice University, gdje su se učesnici radili na razvoju minijaturnih mehanizama koji mogu promijeniti svijet

Svijet nanotehnologije je isuviše mali da bi se vidio golim okom, ali njegov potencijalni učinak je ogroman.

Nanotehnologija se bavi manipulacijom materije na nivou atoma. Istraživači su svoje napore usredsredili na upotrebu tehnologije za poboljšanje medicinskih tretmana, proizvodnju bržih kompjutera i čvršćih a lakših materijala. Wade Adams, direktor Nanotehnološkog centra na Rice univerzitetu kaže da su minijaturne cijevi čiji su zidovi debljine samo jednog atoma nevjerovatno čvrste.

Wade Adams, Rice univerzitet:
Veliki napor je uložen u razvoj nano jedno-slojne cijevi ugljika, za koji predvidjamo da će biti najsnažniji materijal na svijetu.

Iako najveći dio tehnologije ostaje na eksperimentalnom nivou, Adams kaže se proizvodi nanotehnologije već pojavljuju.

Wade Adams:
U narednih nekoliko godina vidjećemo neke odlične proizvode koje u smislu materijala imaja mnogo bolja svojstva. Mi već koristimo neka od tih svojstava kao na primjer njihovu električnu provodljivost. Možete staviti desetinku ili stotinku procenta nano cijevi u plastiku i time je učiniti provodnikom i koristiti ga da spriječite pražnjenja statičkog elektriciteta u ležištu vašeg kompjutera.

Američke oružene snage, kao i Američki svemirski program, su vrlo zainteresovani za ovakve uredjaje.
Sivaram Arepelli , naučnik Svemirskog centra Johnson je bio na licu mjesta. On predvidja ogromne rezultate istraživanja ovih minijaturnih mehanizama.

Sivram Arepalli, Johnson Space Centar:
Možete napraviti strukture koje su mnogo čvršće i sa multifunkcionalnim materijalom. Ta struktura će stvoriti čvrstoću ako i energiju, može osjetiti i popraviti samu sebe...

Kompozitni materijali razvijeni kroz nanotehnologiju mogu se koristiti ne samo za svemirska vozila, nego i za pravljenje lakših i čvršćih automobila i aviona.
Naučnici koji su učestvovali u ovoj konferenciji kažu da su ovakvi skupovi izvrsna prilika za konkurentne univezitete i institucije da razmijene informacije i pomognu jedni drugima da izgrade budućnost baziranu na nanotehnologiji.

XS
SM
MD
LG