Linkovi

Gary Mathews o Kosovu


Novinar Glasa Amerike Jim Bartel razgovarao je o trenutnom stanju u procesu rješavanja finalnog statusa Kosova - sa Gary-em Mathewsom, bivšim zamjenikom UN-ove misije u toj pokrajini. Osnovno je pitanje, naravno, koliki je značaj nedavne preporuke upućene Vijeću Sigurnosti da se započnu razgovori o finalnom statusu.

MATHEWS:
To ima ogroman značaj. Taj je potez uslijedio nakon mnogo toga što je uradjeno tokom ovih godina, ujključujući i veliku pažnju posvećenu razvoju institucija na Kosovu, gdje već nekoliko godina postoje privremene institucije samouprave i, praktično, neka vrsta vlade, naravno sve to unutar propozicija Rezolucije Vijeća Sigurnosti broj 1244, i pod upravom UN-ove Misije koja ima ulogu protektorata.

VOA: Šta treba da bude postignuto tim razgovorima o finalnom statusu? Koja su slaba mjesta tamo u ovom času? Ili, koje korake treba poduzeti u tim razgovorima da bi se otišlo još korak dalje?

MATHEWS:
To je upravo ključno pitanje. Uradjeno je mnogo toga po pitanju takozvanih standarda. Ništa,dakle, nije i ne treba da bude iznenadjenje ni za Albance ni za Srbe i druge manjine na Kosovu. Ali, svakako, ako se sada želi ići u tu konačnu fazu koju je ambasador Kai Eide preporučio Kofi Annanu, generalnom sekretaru UN, da se, dakle, započnu pregovori o konačnom statusu - onda to znači da će oni sada morati da se pošteno pozabave preostalim, veoma realnim pitanjima, o kojima se takodje govori već dugo, pa ni ona nisu nikakvo iznenadjenje za bilo koga. Ako tražite da ih ja sumiram - to su stabilnost, uključujućći regionalnu, i to u ekonomskom kao i u političkom smislu. Zatim, zovite to kako hoćete, ali radi se o poštovanju manjina i etničkoj uzajamnosti. To mora biti tako, jer da bi se moglo biti nezavisnom državom ili kretati se ka tome, što je svakako teško, morate imati pažljivo postignutu saglasnost oko tih pitanja, ine samo saglasnost nego i realno postojanje...

VOA: Srbijanska vlada je ove sedmice naznačila da je po njenom mišljenju rano za razgovore o konačnom statusu. Njih brine ispunjavanje tih standarda, posebno onog koji se tiče sigurnosti srpske manjine na Kosovu. Šta vi mislite, je li rano za početak finalnih razgovora?

MATHEWS :
Ne. I, čak, mislim da kad bi ste lično i pojedinačno razgovarali sa uglednim srbijanskim zvaničnicima, mnogi bi rekli, da polako već jeste vrijeme za takve razgovore. I Kai Eide je svakako uzeo u obzir sva različita gledanja i principe. Sve u svemu, nakon 6 godina UN-ove misije, mislim da je sad pravo vrijeme za takve razgovore, rekao je Gary Mathews, bivš zamjenik UN-ove misije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG