Linkovi

Carle del Ponte se nada da će Ratko Mladić do kraja godine biti u haškom zatvoru


Glavna haška tužiteljica je večeras izjavila da ima vrlo malo informacija o tome gdje se krije haški optuženik Radovan Karadžić, ali je dodala kako se nada da će i on i general Ratko Mladić biti u pritvoru Tribunala do kraja godine. Gospodja del Ponte je ovo izjavila u Londonu, nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Jack Straw-om:

Napomenuvši još jednom da Tribunal želi da svih preostalih 7 optuženika koji su i dalje na slobodi, do kraja godine budu uhvaćeni, glavna haška tužiteljica je kazala:

DEL PONTE:
Znam da Beograd traga za Mladićem i nadam se , kako smo i razgovarali kada sam bila u Beogradu, da će za par mjeseci - recimo do kraja ove godine Mladić biti u pritvoru. Za Karadžića medjutim ne znam. Tu više pipam u mraku, jer nemam pravih informacija; ipak se nadam da će Karadžić ubroz uslijediti nakon što Mladić bude iposručen u den Haag.

Gospodja del Ponte je u Londonu brifovala britanskog ministra Strawa - čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom Unijom - o progresu u traganju za zločincima. Nakon razgovora je gospodin Straw dao objašnjenje za evropsku odluku da se obnove razgovori s Hrvatskom:

JACK STRAW:
Ono što je hravtska vlada jako dobro razumjela - i nismo im trebali ponavljati - jest da bi se mogli naći u situaciji da Evropska Unija dogovori početak pregovora s Turskom, ali ne i sa Zagrebom, ako ne bude suradnje s Tribunalom do 2. oktobra; znam da bi u tom slučaju takva situacija bila vrlo ozbiljna za premijera Ivu Sanadera, a takvu odgovornost on be bi želio preuzeti. Zato pozdravljam činjenicu da je Sanader prihvatio realnost medjunarodnog pritiska, i shvatio da ima rok, i povukao potez prema tome.

Uvjeravanja od strane glavne tužiteljice, prema kojima je Hrvatska započela punu suradnju s tribunalom ulažući nove napore da se uhvati i preda general Ante Gotovina - su dovela do toga da Unija pristupi početku pregovora sa Zagrebom.

Postoje spekulacije prema kojima je Austrija unutar Unije uslovila svoje pristajanje na početak razgovora s Turskom - otpočinjanjem razgovora i sa službenim Zagrebom.

XS
SM
MD
LG