Linkovi

Turista u svemiru


Rusko svemirsko vozilo je prije planiranog roka, u ponedjeljak, stiglo u medjunarodnu svemirsku stanicu, i sa sobom dovezlo američkog svemirskog turistu i dvočlanu rusko-američku posadu.

Inžinjeri opisuju pristajanje ruskog Soyuza uz Medjunarodnu svemirsku stanicu, 350 kilometara iznad Zemlje, kao savršenu.

Posada Ekspedition 12 se priprema za ulazak u svemirsku stanicu, a sačinjavaju je astronaut William McArthur, kosmonaut Valey Tokarev i američki milioner Gregory Olsen, koji je platio 20 miliona dolara da bi ostvario svoj dugogodišnji san.

Gregory Olsen:
Kada sam bio mladji, o tome sam mogao samo da sanjam. Svemir, ići tamo, biti tamo. To je bio san, nikad nisam mislio da će se ostvariti.

Veliko je uzbudjenje naučnika rodjenog u Brooklyn-u koji je svoje bogatstvo zaradio praveći elektronske senzore. Ovo je takodje dugo očekivan trenutak i za posadu orbitirajuće svemirske stanice.

Kosmonaut Sergei Krikalev i njegov američki kolega John Philips nisu imali posjetoce već šest mjeseci.

Drago mi je da vas sve vidim u orbiti, John, Sergei, Valery, Bill i Greg, prijatnu sedmicu i sretno slijetanje posadi koja dolazi kući.

Mc Arthur i Tokarev sa Expedition 12 su došli da bi zamijenili astronauta Philips-a i kosmonauta Sergei-a Krikalev-a koji će uskoro oboriti rekord od 747 dana u svemiru.

Iako će Olsen provesti samo sedmicu dana u svemiru, njegova kćerka kaže da on planira više od plutanja u bestežinskoj sferi. Krista Olsen kaže da je njet otac aktivan član posade.

Krista Olsen:
On je fizičar. Odlazak gore i mogućnost da tamo uradi neke eksperimente i primijeni svoje znanje tamo je vrlo važno za njega kao i činjenica da je on aktivan učesnik.

Olsen će se baviti medicinskim eksperimentima za Evropsku svemirsku agenciju i nekoliko puta će se putem radija i televizije obratiti njegovim studentima.

Šezdesetogodišnji naučnik je drugi američki turista u svemiru. 2001 je amerikanac Dennis Tito platio 20 miliona dolara ruskoj ekspediciji za svoje mjesto u svemirskom brodu, a poslije njega je 2002-e u svemir otišao Mark Shuttleworth iz Južne Afrike.

Još uvijek se ne zna da li će Kina, treća po redu zemlja koja je poslala čovjeka u svemir, nakon što su to učinile Sjedinjene Države i Rusija, početi da na ovaj način podstiče svemirske programe. Ova komunistička zemlja planira krajem mjeseca poslati svog drugog čovjeka u svemir.

XS
SM
MD
LG