Linkovi

Na Balkanu jedino BiH ostavljena izvan bilo kakvog udruživanja sa EU


Evropski ministri su, prema vlastititim tvrdnjama, održali početkom sedmice u Luksemburgu istorijsko zasjedanje sa istorijskim odlukama, vezanim, po opštem mišljenju, ne samo za budućnost proširenja Unije. Medjutim, skoro na margini zbivanja ostala je činjenica da BiH preostaje kao jedini dio Balkana kojem, sa sada, nije ponudjen nikakav integracijski proces niti perspektiva. Svjesni toga, u Evropskoj komisiji ponavljaju da ključ napredovanja zemlje leži u provodjenju policijskih refrmi.

Nakon što je Evropska unija na maratonskom zasjedanju ministara u Luksemburgu dala mogućnost Hrvatskoj da započne završne pregovore o članstvu, te otvorila vrata Srbiji i Crnoj Gori da započne dogovor sa Briselom o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina je ostavljena po strani, uz žaljenje evropskih zvaničnika jer tražene policijske reforme nisu provedene.

Komesar za prossirenje, Olli Rehn:

"Žao mi je što BiH nije mogla da provede policijske reforme i ohrabrujem sve strane da nastave razgovore o tome, tražeći kompromis, rješenje koje će uzeti u obzir evropske standarde i vrijednosti. Bilo bi veoma važno da preegovori sa BiH započnu u vrijeme 10 godišnjice Daytona".

Komesar Rehn je uvjeren da zeleno svjetlo sa Zagreb i Beograd treba shatiti pozitivno i u Sarajevu:

"Nadam se da će BiH odluke koje smo donijeli o Hrvatskoj i SCG, shvatiti kao ohrabrenje da uklone preostale smetnje kako bi zemlja mogla nastaviti sa svojim putem prema Evropi".

Evropska unija je jutros započela pregovore o pridruženju s Hrvatskom nakon što je glavna tužiteljica haškog tribunala Carle del Ponte izjavila da ta zemlja sada surađuje s Hagom. Britanski ministar vanjskih poslova je rano jutros predvodio kratku ceremoniju kojom su zvanično otvoreni pregovori. Ceremoniji je prisustvovao i hrvatski premijer Ivo Sanader. Gospođa del Ponte je jučer izjavila da Hrvatska sada u potpunosti surađuje s tribunalom, iako ministri Evropske unije upozoravaju da bi razgovori mogli biti prekinuti ukoliko Zagreb ne nastavi svoju suradnju sa sudom u den Hagu. Hrvatska se nada da bi se Uniji mogla pridružiti 2009.

Evropska unija je rano jutros započela i razgovore o članstvu s Turskom nakon što je u posljednjem trenutku riješen prigovor kojeg je uputila Austrija.

Ministri vanjskih poslova unije su kasno sinoć u Luksemburgu okončali 30 sati žučnih, hitno sazvanih susreta sa austrijskim zvaničnicima koji su povukli zahtjev Beča da Unija zadrži opciju da se Turskoj ponudi ograničeno partnerstvo, što je Turska odbila. Suradnja Austrije je otvorila vrata za svih 25 zemalja članica da se slože o pregovaračkom okviru za proces učlanjenja, koji će prema očekivanjima potrajati desetak godina.

Kratka ceremonija zvaničnog započinjanja pregovora je održana odmah iza ponoći u Luksemburgu, dok bi razgovori trebali početi u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG