Linkovi

Zabavni park Mardi Gras World u New Orleansu najavljuje otvaranje


Mjesec danan nakon što je razorni uragan Katrina pogodio New Orleans, dvije ikone uništenog grada: zabavni park Mardi Gras World i Univerzitet Tulane najavljuju ponovno otvaranje svojih vrata.

Zabavni park Mardi Gras je nakon naleta uragana teško oštećen, premda je predsjednik kompanije Blaine Kern, poznat po nadimkom ”Gospodin Mardi Gras“ rekao da je odlučan u svojoj nakani da se park otvori sljedeće godine.

”Pogođeni smo onim što nam se desilo. Moji uposlenici su izgubili svoje domove. Dragi Bože, užasne stvari su se desile, ali ćemo ponovo otvoriti ovaj park.“

Gospodin Kern smatra da bi zbog psiholoških trauma i velikog fizičkog uništenja, najbolja terapija za građane New Orlenasa trebala biti organizacija proslave Mardi Grasa. Kernov Svijet Mardi Gras je izgubio nekoliko skladišta sa statuama koje su trebali biti prikazani na februarskim pokladama sljedeće godine, premda gospodin Kern kaže da se show mora nastaviti.

Poznato je da studenti i durgi mladi najviše uživaju u proslavi Mardi Gras. Trideset dana nakon udara Katrine, sa lokaliteta univerziteta Tulane u New Orleansu se još uvijek uklanja smeće. Predsjednik univerziteta Scott Cowan je izvršio inspekciju i ustanovio da je šteta manja nego se očekivalo.

”Ubijeđen sam da bi se većina radova trebala okončati do prvog decembra.Da li će sve biti u savršenom stanju, vjerovatno neće, ali će za nas stanje biti takvo da ćemo uspjeti funkcionirati.-kaže gospodin Cowan.“

Studenti koji pohađaju ovaj univerzitet su razasuti po univerzitetskim kampovima širom zemlje za ovaj jesenji semestar. Inače, i vlasnici malih bisniza se vraćaju u čuvenu Francusku četvrt na poziv gradonačelnika Ray Nagina. Neki od njih će ostati, a neki će svoj biznis prebaciti negdje drugdje. Premda se po gradonačelnikovom planu u ovaj dio New Orleansa stanovnici mogu početi vraćati, stručnjaci za zaštitu čovjekove okoline upozoravaju da i dalje postoji opasnost od voda zagađenih bakterijama.

XS
SM
MD
LG