Linkovi

Tek što su se vratili dobili nalog za ponovno napuštanje New Orleansa


Gradonačelnik New Orleansa je promjenio kurs, zaustavljajući planove povratka stanovnika u neke dijelove grada, i tražeći od onih koji se već vratili da ponovo napuste svoje domove. Razlog za to je približavanje nove snažne oluje koja bi mogla podići nivo vode i izazvati nove poplave u New Orleansu.

Samo nekoliko sati nakon što su stanovnici nekih dijelova New Orleansa, po prvi put ove sedmice, počeli da se vraćaju, gradonačelnik Ray Nagin im je rekao da se okrenu nazad i napuste grad.

Gradonačelnik je u ponedjeljak suspendirao planove ponovnog naseljavanja trećine grada, kojem prijeti novo nevrijeme.

Ray Nagin, gradonačelnik New Orleansa:

”Naš sistem kanala i nasipa je u vrlo slabom stanju. Naše pumpne stanice nisu pri punom kapacitetu i bilo koja oluja koja ide ovim putem i pogodi nas može istočni New Orleans Parish znatno oštetiti.“

Tropska oluja Rita, moguće je, da okrene prema New Orleansu, dok nasipi, oštećeni uraganom Katrina još nisu dovoljno ojačani.

Predsjednik Bush je takodjer upozorio:

”Ukoliko bude puno kiše, inžinjeri se plaše da nasipi mogu popustiti, i zbog toga smo oprezni u podsticanju ljudi da se vraćaju.“

Ranije, istog dana, predsjednik je kritizirao planove gradonačelnika New Orleansa o početku povratka. Federalni zvaničnici su zabrinuti zbog nedostatka pitke vode i službi za hitnu pomoć.

George W. Bush, predsjednik SAD:

”Gradonačelnik, znate, sanja o vraćanju života u grad, i mi dijelimo taj san. Ali, mi, takodjer, želimo biti realni jer postoje odredjene ograde i prepreke koje smetaju ponovnom naseljavanju New Orleansa.“

Medjutim, i nakon što je suspendirao povratak, gradonačelnik Nagin brani raniju odluku o otvaranju dijela grada.

Ray Nagin, gradonačelnik New Orleansa:

”Osjećao sam da je važno za naše stanovnike da se vrate u grad, i da osjete da se grad, takodjer, vratio.“

To potvrdjuju i neki stanovnici, za koje je i kratka posjeta donjela svojevrstan mir.

Stanovnik New Orleansa:

”Želila sam da se vratim da vidim šta mogu, a šta ne mogu spasiti.“

Gradonačelnik je rekao da svi koji su u gradu trebaju biti spremni za evakuaciju do srijede.

Oko 20 posto New Orleansa je još uvijek potpopljeno, tri sedmice nakon uragana Katrina, i ekipe za pomoć još uvijek od kuće do kuće tragaju za mogućim žrtvama.

XS
SM
MD
LG