Linkovi

Nakon uragana Katrina mnogi utjehu nalaze u vjeri


Nakon uragana Katrina, preživjeli nastoje ponovno izgraditi svoje živote, komad po komad. Iako su ostali bez ikakvih materijalnih stvari, oni se drže jedne stvari koju ipak nisu izgubili- a to je vjera i nada. Prilog Crystal Park.

Nakon uragana Katrina nije puno ostalo, samo uništenje i izgubljeni duh. Zajednice se suočavaju s destrukcijom čitavih regiona i ljudi nastoje ponovno izgraditi svoje živote. Suočeni s beznađem, mnogi se drže svoje vjere kako bi pokušali shvatiti tragediju.

Vjera je sve što imamo u ovom trenutku. Znamo da, ako ne napustimo vjeru, Bog će nam otvoriti svoja vrata, kaže Terrance Houston, jedan od evakuiranih.

Velikodušni doprinosi iz obližnjih crkava, sinagoga i džamija su svjedočenje o zacjeljujućoj moći ljubavi. Jedan pastor je transformirao školu pri crkvi u Alabami u sklonište za preko stotinu evakuiranih. Ostale crkve također daju zalihe, i sklonište. Raymond Arroyo je uspio pobjeći sa svojom obitelji na vrijeme, iako su sve što su posjedovali izgubili. Suosjećanje i podrška svijeta mu daju snagu da nastavi.

Tu je ljubav koju osjetite od ostatka svijeta. I to je ono što će držati mnoge od ovih ljudi. To je sve što sada imamo, kaže Raymond Arroyo, koji radi za tv mrežu Eternal World.

Tasha Cain je bezbjedno pobjegla iz New Orleansa sa svojom majkom i djecom. Iako je voda poplavila sve što je imala, Tasha vjeruje da nije izgubila ono što najviše njeguje.

Nisam bijesna. Moja djeca su na sigurnom. Bog me je blagoslovio, kaže Tasha Cain.

I za hiljade preživjelih Katrine, vjera je jedina stvar koja im ostaje usred konfuzije i ljutnje. Otac Francis Mary iz reda franjevaca vjeruje da će, kada se sva prašina slegne, ljepota Boga biti otkrivena.

On će biti tu, njemu ništa ne prolazi. On će izvući dobro iz svih ovih zlih činova koji su se desili, kaže otac Francis Mary.

XS
SM
MD
LG