Linkovi

Ništa ne može bez dogradnje Daytona, a za to je neophodna podrška Washingtona


Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, vodeće opozicione partije u BiH, govoreći za Glas Amerike, podsjeća da je bio na razgovorima o reformi policije koji su vodjeni na Vlašiću i još tada izrazio punu podršku za tri bazična principa Evropske komisije o reformi policije.

Medjutim, po njegovim riječima, vladajuće partije ukoliko i usvoje neku reformu policije ona neće biti provedena, jer je, kako kaže, riječ o suprostavljenim politikama. Te su stranke dobile na izborima govoreći biračima da je ona druga nacionalna stranka njihov glavni protivnik, a onda su nakon dobivenih izbora napravili zajednički program kojeg je nemoguće sprovesti jer je riječ o medjusobno suprostavljenim konceptima.

Po mišljenju Zlatka Lagumdžije, cijela BiH je talac, prije svega SDS-a, ali još i prije toga talac politike nacionalnih partija.

Sa skorim odlaskom medjunarodnog predstavnika iz BiH stvara se veliki prostor u kojem domaće institucije moraju preuzeti svoju ulogu, kaže gospodin Lagumdžija, naglašavajući prioritete na kojima se nova vlast mora formirati.

Prvo, Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti uhapšeni i izručeni u Hag. Drugo je reforma odbrane i policije. I teće je dopuna Daytona, Dayton 2, nazovite to kako hoćete, uspostavljanje jedne normalne vlade koja će moći da pregovara sa EU, ustrojavanje normalnih državnih mehanizama koji će omogućiti zaštitu nacionalne jednakopravnosti na čitavom području, uspostavljanje vlade koja će biti integralni faktor zemlje....

Medjutim, za sve to je predpostavka, vrlo jednostavna stvar, za što lobiram u Americi, dogradnja Daytona i pravljenje normalne evropske države. Ovakva kava je sada BiH ne može u Evropu, ne samo sa ovakvim vlastima nego i sa ovakvim ustavnim konceptom. Na kraju, gospodin Lagumdžija kaže, da je za uspjeh u tom pravcu uz suglasnost na domaćem planu neophodna snažna podrška SAD, kojom je on ohrabren kroz razgovore vodjene ovih dana u Washingonu.

XS
SM
MD
LG