Linkovi

Evropska komisija razočarana odlukom parlamenta Republike Srpske


Predstavnici Evropske komisije, posebno njenog komesarijata za proširenje, nisu mogli da sakriju razočarenje odbijanjem policijskih reformi po evropskim standardima, od strane parlamenta RS.

U isčekivanju sporazuma o policiji, koji je bio još jedina preostala prepreka zemlji da započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, u Komisiji su više puta naglasili da je sa nihove strane sve spremno za pregovore. Plan je bio da do kraja godine, u vrijeme 10-to godišnjice Daytonkog mirovnog sporazuma, pregovori o procesu asocijacije BiH sa Unijom budu već u toku. Medjutim, plan je propao i cijeli proces je odgodjen na neodredjeno vrijeme.

Nepovratno je propuštena prilika da se deset godina života u miru za Bosnu i Hercegovinu obilježi otvaranjem novog poglavlja budućnosti zemlje, poručio je danas komesar za proširenje, Olli Rehn. Nakon što je Skupština RS odbacila prijedlog reforme policije, Rehn je razočarano konstatovao da je sada šansa za početak pregovora tokom ove godine definitivno propala.

On podsjeća da je Evropska komisija pokušala da pomogne zemlji da se što prije priključi procesu integracije - sa druge strane, ne odustaje od evropskih principa organizovanja policije. Zato naglašava da je Unija spremna za početak pregovora, kada god bude spremna i BiH da usvoji tražene principe organizovanja policijskih snaga.

Prilika je propala, prva je reakcija i Rehnove predstavnice za štampu Kristine Nagy:

Žalimo što je odbijen prijedlog reformi policije, prijedlog zasnovan na evropskim principima. Razočarani smo što je ova prilika propuštena- komesar Rehn je više puta naglasio važnost reformi policije za početak pregovora. Trenutno analiziramo situaciju, ali kao što smo takodje više puta ponovili, ponudjeni principi su jasan i nezaobilazan preduslov za početak pregovora sa BiH, upozorava Nagy.

Popuštanja od strane Brisela, sasvim je jasno, neće biti, a kao prvom rezultatu loših vijesti iz Banja Luke, BiH se može nadati, za početak, gubljenju dobre startne pozicije za pregovore i dragocjenog vremena do trenutka kada tražene reforme budu konačno usvojene. Sve druge opcije su, upozoravaju briselski zvaničnici, suviše mračne da bi bile prihvatljive.

XS
SM
MD
LG