Linkovi

Predsjednik Bush preuzima odgovornost za federalne propuste


Predsjednik Bush rekao da preuzima punu odgovornost za sve što je bilo pogrešno u odgovoru federalne vlade za katastrofu uzrokovanu uraganom Katrina.

Govoreći danas u Bijeloj kući, on je rekao da je uragan objelodanio ozbiljne probleme u sposobnostima pružanja odgovora na svim nivoima vlade.

Guverner Luizijane Kathleen Blanco je danas rekla da će ta savezna država unajmiti vlastite radnije da izvuku tijela žrtava uragana, jer je razljućena odgađanjima na federalnom nivou. Bijela kuća je saopćila da će se predsejdnik Bush obratiti naciji iz Luizijane sutra navečer.

Prošle su dvije sedmice nakon što je uragan Katrina opustošio američku obalu Meksičkog zaljeva. Za to vrijeme je administracija predsjednika Busha oštro kritikovana zbog spore reakcije pomoći ugroženom području. Podrška predsjedniku je opala na rekordno nizak nivo, a direktor Nacionalne agencije za hitne intervencije je podnio ostavku.

”Želim da kažem...Brownie...ti odlično radiš svoj posao.“

Predsjednik Bush sada vjerovatno žali zbog riječi kojima je pohvalio sada već u ostavci direktora Federalne agencije za hitne intervencije, Michaela Browna.

I dok je direktor Brown jučer u Washingtonu podnosio ostavku, predsjednik Bush je po treći put bio u ugroženom području u Louisiani i Mississippiju.

U medjuvremenu, američka javnost na televiziji gleda nevolje stanovnika New Orleansa i mnogi kažu da im se ne dopada to što vide. Nekoliko istraživanja mišljenja javnosti pokazuju dramatičan pad podrške predsjedniku Bushu zbog spore rekacije na uragan Katrina.

Jučerašnja posjeta predsjednika New Orleansu je ustvari bila prvo spuštanje na zemlju, na ulice ovog istorijskog grada. Tokom obilaska poznate Francuske četvrti i drugih dijelova centra New Orleansa, predsjednik Bush je regairao na optužbe da je rasizam bio razlog spore reakcije i slabih napora da se evakuiraju najsiromašniji.

”Kada su helikopteri Obalne straže, od kojih su mnogi bili prvi na sceni, izvlačili ljude sa krovova potopljenih kuća nisu provjeravali boju kože. Oni su željeli spasiti živote.“

U medjuvremenu se napori na obnovi new Orleansa nastavljaju. Danas je planirano otvaranje medjunarodnog aerodroma za komercijalne letove, smeće se ponovo odvozi, struja je vraćena u neke dijelove grada, i sve više pumpi radi na isušivanju, još uvijek 50 posto potopljenog grada.

Uprkos ranijoj naredbi o obaveznoj evakuaciji, armijski narednik Paul Harrel, iz Nacionalne garde Oregona kaže da niko neće biti prisiljen da ide.

”Mi silom nikoga ne evakuišemo ukoliko nije direktno ugrožen, ili ne čini kriminalne radnje. Mi jednostavno ostavljamo ljude u njihovim domovima i bilježimo gdje su kako bi im kasnije mogli dostavljati potrebnu pomoć.“

XS
SM
MD
LG