Linkovi

John Roberts nominiran za predsjedavajućeg Vrhovnog suda SAD


Jutros u osam sati, predsjednik Bush je zvanično nominirao sudiju Johna Robertsa da bude novi predsjedavajući Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Govoreći u Ovalnom uredu Bijele kuće, predsjednik je rekao da sudija Roberts ima prirodni dar lidera, i reputaciju poštivanja i dobre volje prema drugima.

Mjesto predsjedavajućeg Vrhovnog suda ostalo je upražnjeno kasno u subotu kada je u 80 godini života preminuo William Rehnquist, koji je predsjedavao najvišom sudskom instancom u Americi od 1986. godine, a član Vrhovnog suda bio još od 1972. godine.

Ukoliko Kongres potvrdi Johna Robertsa on će postati 17 predsjedavajući Vrhovnog suda koji svojim odlukama znatno utiče na život svih Amerikanaca.

Predsjednik Bush je kazao kako je uvjeren da će Senat okončati rasprave o gospodinu Robertsu i potvrditi njegovo imenovanje do vremena kada Vrhovni Sud počinje radnu godinu u oktobru.

Predsjednik je prvobitno nominirao sudiju Robertsa da zamjeni sutkinju Sandru Day O Conor, koja je najavila odlazak u penziju. On će sada na to mjesto nominirati drugog sudiju.

Generalno se misli da će John Roberts biti konzervativan po modelu dosadašnjeg predsjedavajućeg, Rehnquista, za kojeg je jedno vrijeme radio kao službenik.

Lider senatske manjine, demokrata Harry Reid je rekao da Senat mora biti vrlo pažljiv kod istraživanja nominiranog Robertsa.

Medjutim, lider republikanske većine, Bill Frist je sudiju Robertsa nazvao ”izvanrednim izborom“ za vodjenje najviše sudske instance u Sjedinjenim Državama. On je kao i predsjednik Bush rekao da očekuje da Senat njegovo imenovanje potvrdi do 3. oktobra.

XS
SM
MD
LG