Linkovi

Mi smo partneri u miru, rekao je palestinski predsjednik izraelskom premijeru


Završeno je iseljavanje i posljednjeg izraelskog naselja u Pojasu Gaze. Sljedećeg mjeseca izraelska vojska će predati tu teritoriju Palestincima. Izraelski premijer Ariel Sharon je jevrejskim naseljenicima u Pojasu Gaze, kojih je bilo oko osam hiljada i pet stotina, poručio da on sa njima dijeli njihov bol, ali da takodjer razumije nezgodno stanje Palestinaca koji su tamo. Premijer Sharon je rekao: “Nemožemo se zauvijek zadržati u Pojasu Gaze - više od milion Palestinaca živi tamo, natrpani u izbjegličkim logorima, to je siromaštvo i leglo mržnje bez imalo nade na vidiku”.

Nakon što je iseljavanje završeno, kako je izviješteno, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u telefonskom razgovoru premijeru Sharonu rekao: “Mi smo partneri u miru”. Nakon decenija kršenja obećanja i ukradenih života, rekao je predsjednik Bush, mir je na dohvat ruke.

GEORGE W. BUSH:
Palestinski narod je svoju želju za suverenitetom i mirom izrazio kroz slobodne i poštene izbore. Predsjednik Abbas je odbacio nasilje i poduzeo korake za demokratske reforme.

Izraelci i Palestinci imaju izabrane vlade, opredijeljene za mir i napredak, kaze predsjednik Bush i dodaje da je put naprijed - jasan.

GEORGE W. BUSH:
Mi pomažemo Palestincima da se pripreme za sopstvenu vlast i da poraze teroriste koji napadaju Izrael i teroriste koji su protiv uspostavljanja miroljubive palestinske države. Mi osiguravamo pedeset miliona dolara namjenske pomoći Palestincima za izgradnju novih kuća i infrastrukture u Pojasu Gaze. Mi ostajemo potpuno predani odbrani bezbjednosti i dobrobiti našeg prijatelja i saveznika Izraela i tražimo prestanak terorizma u bilo kojoj formi. Znamo da napredak u pravcu mira zavisi od okončanja terora.

Izraelsko povlačenje, kaže predsjednik Bush, istorijski je korak koji odražava hrabro liderstvo premijera Sharona.

XS
SM
MD
LG