Linkovi

Širom svijeta mladi teže za slobodom


Predsjednik George W. Bush kaže da su borba protiv terorista i napredovanje slobode dva ključna elementa u globalnoj borbi protiv terorizma, a Irak je, dodaje, centralni front u tom ratu.


GEORGE W. BUSH:

Teroristi poput bin Ladena i njegovog saveznika Zarqawia pokušavaju preobratiti Irak u ono što je bio Afghanistan pod vladavinom Talibana, zemlju u kojoj tuku žene, u kojoj pripadnici vjerskih i etničkih manjina bivaju pogubljeni i u kojoj teroristi imaju utočište za planiranje napada protiv slobodnih naroda. Teroristi pokušavaju da zaustave uzdizanje demokratije u Iraku jer znaju da će slobodni Irak biti snažan udarac njihovom nastojanju da steknu neograničenu vlast. Irački narod je tri decenije živio pod pravom diktaturom i mi nećemo dozvoliti da nova garnitura, nazovimo ih tirana, preuzme kontrolu nad njegovom budućnošću. Uprkos nasilju irački narod izgradjuje zemlju koja osigurava slobodu svojim gradjanima i doprinosi miru i stabilnosti u tom regionu.

Kada je riječ o napredovanju slobode, gospodin Bush je rekao da ima razloga za optimizam:

GEORGE W. BUSH:

Plima slobode raste i opada ali se kreće u jasnom smjeru i plima slobode sad nadolazi na granice Srednjeg istoka. U Afghanistanu, muškarci i žene su oformili slobodnu vladu nakon patnje pod vladavinom jedne od najbrutalnijih tiranija na svijetu. Amerika je ponosna da može Afghanistan nazvati saveznikom u ratu protiv terora. U Libanu, narod je izašao na ulice da bi zahtijevao svoj suverenitet. Sada su izašli na birališta i glasali na slobodnim izborima. Zaživljavanje slobode u ovim državama takodjer podstiče demokratske reforme u zemljama poput Egipta i Saudijske Arabije.
Širom Srednjeg istoka, “generacija mladih teži za slobodom i oni će je imati”, rekao je predsjednik Bush i dodao:” I svijet će zbog toga biti mirniji.”

XS
SM
MD
LG