Linkovi

V. Šešelj:Najbliži Karadžiću su bili Zoran Djindjić i Vojislav Koštunica


Pojavljujuchi se na sudjenju Slobodanu Miloševiću kao svjedok odbrane, Vojislav Šešelj, i sam optužen od srane Tribunala, ustvrdio da su u vrijeme rata u BiH najbliži rukovodstvu bosanskih Srba bili ubijeni srpski premijer Zoran Djindjić i sadašnji, Vojislav Koštunica.

U drugoj od haških sudnica izvodjenjem svjedoka odbrane nastavljeno sudjenje Naseru Oriću, nekadašnjem zapovjedniku Armije BiH u Srebrenici.

Vojislav Šešelj je danas, sa klupe za svjedoke procesa protiv Slobodana Miloševića, potvrdio da su njegovi radikali slali dobrovoljce, ali da je to bilo u sastavu tadašnje JNA. On je to naveo u slučaju sukoba u Hrvatskoj, naglašavajući da nije bilo nikakve razlike izmedju njegovih dobrovoljaca i redovnih vojnika.

Medjutim, po Šešelju, za razliku od radikala, dobrovoljci Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića su se, nedugo po formiranju njihovih jedinica, pretvorili u pljačkaše, bez jasnog političkog i vojnog cilja.

Formiranje dobrovoljačkih jedinica koje su upućivane u Hrvatsku i BiH bila je, tvrdi današnji svjedok Miloševićeve odrane, specijalnost većine stranaka tadašnje srpske političke opozicije:

"Ni demokratska stranka nije zaostajala za drugim opozicionim partijama u ovakoj orijentaciji- možda su njihove javne izjave bile nešto blaže. Medjutim, odnosi Zorana Djindjića od kada je postao predsjednik Demokratske stranke su bili najintenzivniji sa Radovanom Karadžićem. Niko na srpskoj političkoj sceni nije bio bliži sa Radovanom Karadžićem od Zorana Djindjića i Vojislava Koštunice".

Šešelj srebrenički masakr naziva "srpskom sramotom" ali za njega okrivljuje ”sardnike francuske obavještajne službe“. Uz to tvrdi da su srpske vlasti 1999. godine uhapsile direktne krivce za srebrenički zločin, ali da su oni pušteni na slobodu nakon pada Miloševića.

U isto vrijeme sa procesom protiv Miloševića, u haškim sudnicama je nastavljeno sudjenje Naseru Oriću, nekadašnjem zapovjedniku Armije BiH u Srebrenici. Svjedok odbrane, Kada Hotić, danas je pred Sudom svjedočila o teškim uslovima u kojima se nalazilo stanovništvo Srebrenice i okoline, odbijajući tvrdnje da su paljene srpske kuće po okolnim selima, što se u haškoj optužnici, pored ostalog, po zapovjednoj odgovornosti, stavlja na teret optuženom.

Svjedočenje se sutra nastavlja.

XS
SM
MD
LG