Linkovi

Evropa pod tekstilnom opsadom Kine


Evropsko tržište tekstilom je ovih dana u panici- robe vrijedne stotine miliona eura, poručene od jeftinih fabrikanata u Kini su zaustavljene na granicama Unije. Razlog - upravo je dostignut godišnji limit za uvoz kineskog tekstila za 2005. godinu, uveden radi zaštite domaćih, skupljih proizvodjača. Evropsku komisiju je to ozbiljno zabrinulo, jer je u prvi plan istaklo pitanje trajnog rješavanja problema pritiska jeftine robe dalekoistočnih tekstilaca i nekonkuretne domaće proizvodnje.

Evropa je pod tekstilnom opsadom Kine - trenutno na granicama, prema evropskoj štampi, stoje blokirane isporuke kineskog tekstila, za koje su evropski trgovci već platili stotine miliona eura. Tako se tvrdi da na granici leži 59 miliona džempera, 17 miliona pantalona, a neki od dobavljača su, želeći da preduprijede zatvaranje granica za kineski tekstil, slali čak i helikoptere da im donesu davno već poručenu i plaćenu robu. Već sada se kalkuliše sa mogućnošću da takvo stanje do kraja godine dovede do ukupnih gubitaka u visini preko 800 miliona eura.

U Evropskoj komisiji se pravdaju da samo provode dogovorene mjere, dok su velike trgovačke kuće širom Unije suočene sa opasnošću da za velke rasprodaje krajem godine neće imati šta da ponude. Panično se uvoze posljednje dozvoljene količine, primjerice, majica, čija dozvoljena kvota će dostići svoj limit u nekoliko narednih dana.

U Briselu se, kao o urgentnoj mjeri, razmišlja o "posudbi" dijela kvota za uvoz kineskog tekstila od naredne, 2006. godine, uz osjećaj da rješavanju alarmantne situacije nije značajnije doprinijela nedavna posjeta predsjednika Komisije, Manuela Barrosa Pekingu. Tada je prvi čovjek evropske vlade izjavio:

"Da li imamo teškoća? Naravno da ih imamo, kao i svakoj drugoj vrsti odnosa, ne vidimo uvijek izlaz iz problema. Medjutim, kao što sam rekao i kineskom premijeru, da nemamo veoma snažne trgovinske veze, ne bi smo imali ni probleme u trgovini. Treba se nadati da ćemo sve probleme rješavati uz obostranu želju da teškoće budu iza nas. Predom očima nam uvijek treba biti krupna slika odnosa, koju ne treba da zasjene jedan ili dva moguća problema".

Već sutra put Pekinga odlazi specijalna delegacija Evropske komisije, uz apel Brisela članicama Unije da, dajući svoj doprinos rješavanju problema, iskažu "solidarnost i pragmatizam". Niko u Komisiji još ne zna kako izaći iz krize, koja iz dana u dan, postaje sve veća- hrani je, sa jedne strane, opravdan strah za opstanakom evropskih tekstilaca, uglavnom iz Portugala, Italije, Francuske i Španije, dok sa druge strane, na evropskim granicama nezaustaljivo rastu brda kineske robe.

XS
SM
MD
LG