Linkovi

Paddy Ashdown: Reforma ili oštre kazne!


Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nastavlja danas u Banja Luci razgovore sa predstavnicima političkih stranaka o reformi policije. Detalje razgovora Ured neće saopćiti, ali je sigurno da sutrašnji sastanak u Mostaru mora biti uspješan.

Nakon što je prošle sedmice sa zvaničnicima Srpske demokratske stranke na Jahorini počeo razgovore o reformi policije, visoki predstavnik je danas u Banja Luci.

Pred sutrašnji sastanak državnih i entitetskih predstavnika u Mostaru, visoki se predstavik odlučio danas razgovarati sa predstavnicima političkih stranaka Republike Srpske.

Glasnogvorica banjalučkoga Ureda visokoga predstavnika Ljiljana Radetić kazala je da neće biti detalja o tome šta će gospodin Ashdown govoriti predstavnicima stranaka. No, nakon sastanka na Jahorini jasno je da će visoki predstavnik rezultate postići ucjenjivanjem ili prijetanjama.

Naime, prošle sedmice Pady Ashdown je zaprijetio čak i ukidanjem Srpske demokratske stranke ukoliko pregovori o reformi policije ne krenu u boljem pravcu. Na takvu mogućnost, međutim, čini se da su i računali u Banja Luci, pa reakcije i nisu bile velike.

No, ono što je uplašilo ovdašnju javnost jeste izjava visokoga predstavnika da postoji mogućnost prema kojoj bi Fecderacija BiH mogla biti primljena u Evropsku uniju dok bi Republika Srpska ostala izolirana. Doduše, gospodin Ashdown je brže - bolje demantirao da je takvo što pomislio, te da "kiparski model" nikada nije bio u opciji kad je Bosna i Hercegovina u pitanju.

Za ovdašnje je medije visoki predstavnik potvrdio da BiH mora ispoštovati rok koji je pred nju postavio komesar Evropske komisije za proširenje Evropske unije Olli Rehn i da već sutra u Mostaru mora biti postignut progres u razgovorima o reformi policije.

U slučaju da pregovori ne uspiju, odnosno ako partije iz Republike Srpske ne izraze spremnost za postizanjem istinskoga sporazuma, gospodin Ashdown najavljuje oštre kazne.

XS
SM
MD
LG