Linkovi

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a poziva susjede da pomognu Iraku


4. avgusta Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojilo rezoluciju 16-18 kojom se osudjuju teroristički napadi u Iraku. U talasu napada do kojih je došlo u posljednje vrijeme ubijeno je više od stotinu lica medju kojima je i desetoro djece, zatim službenici koji su bili uključeni u izborni proces, diplomate i iracki i strani civili. U rezoluciji su napadi okarakterisani kao besramni i užasavajući i od zemalja članica se traži da spriječe prebacivanje terorista i oružja za njih u i iz Iraka, kao i novčana ulaganja koja bi mogla biti od pomoći teroristima. Rezolucija takodjer ponovo ističe značaj jačanja saradnje medju zemljama u regionu, posebno iračkih susjeda.

Ambasador Sjedinjenih država u Ujedinjenim nacijama John Bolton naročito traži od Irana i Sirije da djeluju:

JOHN BOLTON ACT:
Mi tražimo od vlada Sirije i Irana da poštuju svoje javno rečeno opredjeljenje da pomognu Irak i da ispune obećanja koja su dali - da pomognu očuvanje stabilnosti u Iraku. Mi tražimo od svih zemalja članica Ujedinjenih nacija, posebno onih iz arapskog svijeta da istupe i podrže irački narod u ovom kritičnom trenutku.

Ambasador Bolton kaže da uprkos užasavajućih napada Iračani nastavljaju da rade na izradi nacrta novog ustava i pripremama za predstojeće izbore. Rezolucija Ujedinjenih nacija, kaže gospodin Bolton, potvrdjuje da se Iračani suočavaju sa istom terorističkom prijetnjom kojoj su izložene i druge zemlje.

Predsjednik George W. Bush je rekao da postoji razlog zbog kojeg strani borci idu u Irak.

”Pokret za slobodu je ono čega se neprijatelj plaši. Plaši ih kretanje ka slobodnom društvu u kojem pripadnici različitih vjerskih uvjerenja mogu živjeti zajedno u miru. Ti ljudi se plaše pomaka koji ženama daje jednaka prava kao i muškarcima. Ali taj pokret napreduje.“

Predsjednik Bush kaže da teroristi neće navesti Sjedinjene države da odustanu od pomaganja iračkom narodu da postigne svoj cilj. Gospodin Bush zaključuje da teroristi ne razumiju naše htijenje da zaštitimo, sebe, naše saveznike i da slobodu raširimo po cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG