Linkovi

Preostali inidijanci u Americi nastoje sačuvati tradiciju


Sjeverna Amerika je prije dolaska Španjolskih osvajača pripadala Indijancima. Usljed pritiska od strane Evropljana i američkih bijelaca, Indijanci su se pomijerali prema zapadu, a njihova kultura je ostala skučena u malim selima i rezervatima. Dva i po miliona Indijanaca danas pretstavlja manje on jednog procenta stanovnika u Sjedinjenim Državama.

Američki domorodci su nekada lovili divljač i sakupljali zalihe oskudne vode da bi preživjeli na surovom jugozapadu zemlje. Sada je njihova kultura pod prijetnjom. Sada love poslove, a ne divljač. Traže poštovanje za njihov način života i zaštitu njihog kulturnog identiteta od pritiska komercijalizacije i američke popularne kulture.
Neki od njih, Indijanci iz Novog Meksika, sa ponosom izvode svoje drevne plesove i prodaju svoju tradicionalne umjetnine. Neki drugi vjeruju da je to eksploatacija njihove kulture.

Indian Dancer:
Bez obzira da li se to meni svidja ili ne, do komercijalizacije je došlo. Svako ubire profit od naših vjerovanja i tradicije. To ne mogu zaustaviti. Ali naša djeca, naši unuci moraju sačuvati naš jezik i skrivena značenja našeg plesa.
Mary Bowanie je Indijanka novinarka. Ona kaže da je jako uznemirena nedostatkom poštovanja za image Indijanaca.

Mary Bowannie:
Kada odete u prodavnicu i dalje ćete vidjeti slike domorodaca na pakovanjima cigareta i duhana. Sve te slika imaju utjecaja na to kako ljudi gledaju na Indijance u našoj zemlji. To je vid iskorištavanja indijanca kao individue i cijele nacije.

Kao rezultat toga, neka sela, ili pueblos, kako ih ovdje zovu, zabranjuju crtanje ili forografisanje njihovoh religijskih ili društvenih plesova. Acona Pueblo ili Sky City, je najstarija konstantno naseljena zajednica u Sjevernoj Americi. Izgradjena je prije 14 vijekova. 14 porodica koje žive u ovoj majušnoj, zatvorenoj zajednici, za kućno grijanje koriste peći, a hljeb peku u glinenoj pećnici.

Acoma nema električnu energiju. Brian Vallo je direktor Kulturnog centra Acoma.

Brian Vallo:
Danas stvari radimo na svoj način. Morali smo sami preživjeti, ili makar naći sredstva da bi naše obitelji preživjele. I kada se osvrnete na povezanost sa svojim plemenom, radi se o odnosu zajedništva, za razliku od individualnog pristupa. Uprovo zbog toga smo uspjeli sačuvati svoju kulturu i svoj način života.

Iako, da bi preživjeli, stanovnici Acome moraju demostrirati svoj način života turistima, koji im tada plate da ih fotografišu. Pueblo zabranjuje upotrebu video kamera zbog bojazni da bi neko drugi profitirao od njihove kulture. Ovaj video prilog je dat Glasu Amerike, a dio je pueblo press materijala.

Pleme dolazi do više novaca time što svoju kulturu dijeli sa drugima. To čine izvodeći drevne plesove i prodajom umjetnina, stariji uče mladje tradicijama, te time ublažavaju utjecaje popularne kulture.

Plemena New Mexico-a su otvorili kompanije da bi svoje zajednice spasili od siromaštva. Oni kažu da im kompanije kojima upravljaju Indijanci, kao što su gradjevinske kompanije i kazina, daju odredjenu kontrolu nad vlastitom sudbinom. Brian Vallo kaže da je svjestan i dobrih i loših strana kazina.

Brian Vallo:
Pozitivne strane definitivno pretežu negativne. Ali mislim da je najznačajniji rezultat bila činjenica da je Acoma pleme sebe obrazovalo u smislu vodjenja poslova. Sa indijanskim kockarnicama mnogo toga se promijenilo. Morali smo naučiti kako da bolje raspolažemo novcem, budemo dobri investitori, dobri advokati. Stvorili smo sredstva za bolje mogućnosti života i za našu zajednicu kao cjelinu kao i za individualne članove plemena.

Brian Vallo:
Želim da mislim - i nadam se-da kad god dodje vrijeme za odlazak na drugi svijet, ja ću otići sa saznanjem da sam dao svoj doprinos. U ovom trenutku naša odgovornost je čak i veća zbog izazova i izloženosti zapadnoj kulturi. To je izazov koji ja preuzimam. I nadam se da će naša kultura preživjeti i u budućnosti. Svaki dan se molim za to.

I tako, Indijanci Puebla Acoma pozorno čuvaju svoju kulturnu ostavštinu.

XS
SM
MD
LG