Linkovi

Kongres razmatra zakon o zaštiti medija


Američki zakonodavci razmatraju prijedlog zakona kojim bi se zaštitili novinari od prisile od strane vlade da odaju identitete svojih povjerljivih izvora. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Ivana Kuhar, jučer se o tome raspravljo na sastanku senatskog Odbora za pravna pitanja.
Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama, ili kako ga zovu, zakona o zaštiti medija, obezbjedjuje da novinari ne smiju biti tjerani da odaju svoj povjerljivi izvor informacije osim ukoliko to nije potrebno kako bi se zaustavila iminentna prijetnja nacionalnojj sigurnosti. Američki Senator Richard Lugar , kosponzor prijedloga, kaže ta bi takvom zakonu namjera bila da osigura da američka javnost ima pristup informaciji koju mora znati da bi ocijenila postupke vlastite vlade:

Senator Lugar :
Kako bi Sjedinjene DRžave njegovale širenje slobode i demokracije po cijelom svijetu, ključno je da kao prvo podržimo otvorene i slobodne medije ovdje, kod kuće. Uloga medija kao veze izmedju gradjana i vlade se ne smije umanjivati.

Senator Christopher Dodd, takodjer kosponzor ovog dvostranačkog prijedloga zakona, kaže da prisiljavanje novinara da odaju izvor informacije šteti interesima javnosti. Zaštita prava novinara da izvor informacije drže u tajnosti, ne štiti novinare - ona štiti pravo javnosti da im se informacija prense, kaže senator Dodd.

Senator Dodd:
Zamislite se šta bi se počelo dogadjati kada gradjani koji znaju neku važnu informaciju, ne bi bili u stanju više tajno govoriti s novinarima. Ozbiljan žurnalizam bi time prestao postojati. Loše stvari se ne bi mogle otkrivati. Nikada ne bismo saznali da Watergate, ili masovnu prijevaru nazvanu ENRON, da nije bilo ivora voljnih da to u povjerenju kažu novinarima, koji to iznesu u javnost.

William Safire , novinar veteran, dobitnik mnogih nagrada, i bivši kolumnista New York Times-a, kazao je senatskom odboru za pravna pitanja da je nedavno zatvaranje novinarke koja nije htjela otkriti izvor - ostavilo strah medju američkim novinarima:

SAFIRE :
Uvijek sam mogao pisati slobodno o onome što saznam, u što vjerujem, bez straha ili protu-usluge, o najmoćnijima i onima na visini. No, ovoga jutra to ne bih mogao više činiti.


Američko ministarstvo pravde je postavilo brojna pitanja oko prijedloga zakona, tvrdeći kako bi takav zakon mogao ugroziti nacionalnu sigurnost. Zamjenik američkog ministra pravde James Comey,obratio se senatskom Odboru pismeno rekavši da je prijedlog zakona preširok, i da bi ometao vladu da dodje do imena izvora čak i u nahitnijim slučajevima koji se tiču pitanja nacionalne sigurnosti. Medjutim, oni podržavaju zakon kažu da je njegov prijedlog nešto izmijenjen upravo da bi se udovoljilo nekim od glavnih zamjerki koje su stigle od Ministarstva pravde. Više od dvadeset novinara pozivano je na sud ili na drugi način ispitivano u posljednjih godinu dana upravo o identitetu tajnog izvora. Devet ih je ili osudjeno ili im je prijećeno zatvorom jer su odbili otkriti ime.

XS
SM
MD
LG