Linkovi

Uvrjedljiv i degradirajući tretman zatočenih u Guantanamu


U Sjedinjenim Državama krajem ove sedmice ponovo je bilo riječi o metodama ispitivanja osumnjičenih za tarorizam. U Washingtonu su vojni istražitelji posvjedočili da su odobrili uvrjedljiv i degradirajući tretman pojedinih osumnjičenika za terorizam u američkom vojnom zatvoru Guantanamo na Kubi.

Vojni istražitelji su pred senatskim komitetom za oružane službe u srijedu taktiku ispitivanja nazvali kreativnom i agresivnom, ali kažu da ona nije prešla u torturu.

U izvještaju se navode detalji kako je vojska nastojala slomiti volju najopasnijeg od zatočenika u Guantanamu: Muhameda al-Qahtania.
Tokom osam mjeseci on im nije ništa rekao, i onda su se oni odlučili na agresivniju taktiku.

On je bio vezan na uzicu i prisiljavan da se ponaša kao pas, prisiljavan je da nosi grudnjak i ženske gaćice na glavi, dok je ispitivan, takodjer je prisiljavan da stoji go u prisustvu žena.

Istražitelji su se podrugivali al-Qahtaniu, govoreći mu da su mu majka i sestra kurve, nazivali su ga homoseksualcem i prisiljavali da pleše sa istražiteljom.

Šef istražitelja, general Zračnih snaga, je na saslušanju u Senatu, rekao da je to sve bilo odobreno vojnim pravilima. On je priznao da je ispitivanje bilo degradirajuće i uvrijedljivo, ali je rekao:

General Randal Schmidt:
Ja ne smatram da je takav tretman prešao granicu i postao nehuman.

Nekoliko senatora nisu bili u to uvjereni.

John McCain - senator
Oni su možda članovi al-Qaide, možda su Talibani, siguran sam da neki od njih jesu, ali postoje neka osnovna pravila i medjunarodni sporazumi koje su Sjedinjene Države prihvatile, koji se moraju sprovoditi.

Visoki vojni zapovjednici tvrde da su im grublja ispitivanja pribavila vrijedne informacije.

General Bantz Craddock:
Mi smo i još uvijek pribavljamo informaciju koja je relevantna i utuživa.

Al-Qahtani nije bio jedini. Na sličan način su ispitivani i neki drugi, i kako su istražitelji tretmana zatočenika utvrdili, takva tehnika je bila odobrena vojnim pravilima.

XS
SM
MD
LG